fallback

Москва обвини НАТО в създаване на нова Желязна завеса в Европа

САЩ притискат съюзниците си да увеличават разходите си за военни цели, смята постоянният представител на Русия в Алианса Александър Грушко

20:06 | 28.07.15 г. 30

НАТО създава нова Желязна завеса в Европа, използвайки украинската криза, заяви във вторник постоянният представител на Русия в Алианса Александър Грушко, цитиран от ТАСС.

Пактът бе създаден в годините на Студената война с определени цели, преди всичко за т.нар. възпиране на Съветския съюз, но сега се чувства много неудобно в условията на отсъствие на противник, каза Грушко.

"Кризата в Украйна беше използвана, за да се върне НАТО към корените си и на тази основа да бъде доказано на общественото мнение и преди всичко на Западна Европа, че НАТО и сега е необходима е, че се занимава с реално укрепване на сигурността", отбеляза той.

Всъщност чрез лозунга за т.нар. "опасност от Изтока" Съединените щати "притискат съюзниците да увеличават разходите си за военни цели", смята дипломатът.

Грушко предупреди, че политическите игри по въпроса за приемането на Украйна и Грузия в НАТО крият опасни геополитически последствия за цяла Европа, пиеш БТА.

Според него приемането на Украйна в НАТО ще раздели не само Европа, но и украинското общество и ще има катастрофални последици за самата Украйна. То ще създаде и "колосално напрежение в международните отношения", посочи още Грушко.

"Ролята на НАТО в украинската криза е крайно деструктивна. НАТО не играе ролята на организация, която би помагала за разрешаването на проблема по мирен път. Тя създава илюзия, че всичко е позволено, а това е крайно опасен път", посочи руският постоянен представител в организацията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
fallback