IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крим - проблемното дете на Путин

Федералната служба за сигурност на Русия стартира разследвания в корупция срещу представители на властта на полуострова

15:36 | 24.07.15 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът Владимир Путин и гуверньорът на Крим Сергей Аксионов.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът Владимир Путин и гуверньорът на Крим Сергей Аксионов. Снимка: Ройтерс

Преди време президентът Владимир Путин сравни анексирането на Крим от Русия през 2014 г. със семейство, приветстващо у дома отдавна изгубен роднина.

Сега обаче семейството показва признаци на напрежение, коментира Bloomberg. Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия стартира криминални разследвания срещу трима високопоставени представители на правителството на Крим, обвинявайки ги в корупция и други престъпления. Четирима министри на местния кабинет са били освободени от постовете си през последните няколко месеца заради обвинения в корупция. А одиторите от Кремъл през юни докладваха, че липсват отчети за две трети от парите, които Москва е изпратила на Крим през миналата година.

Гуверньорът на Крим Сергей Аксионов, избран през април 2014 г. с благословията на Путин, реагира остро на обвиненията. В изказване пред министрите от кабинета си на 7 юли той обвини Москва, че се опитва да „дестабилизира“ Крим и използва „изфабрикувани“ доказателства срещу разследваните, сред които са местният министър на индустриалната политика, главният данъчен инспектор и директорът на пристанището в Ялта. „Никой няма да превърне нашите служители в жертви“, каза Аксионов.

Опасенията за корупция и лошо управление не бяха приоритет в програмата на Путин, когато управлението бе поето от правителството на Аксионов, казва Робърт Ортунг, професор в Elliott School of International Affairs към George Washington University, който изучава корупцията в руските региони. Властите в Москва просто искаха да са сигурни, че новите лидери „ще ги подкрепят“. Но сега, казва Ортунг, „тези хора излизат извън контрол“.

Правителството на Аксионов стартира кампания за принудителна национализация, приемайки законодателство през миналата година, което дава широки правомощия за придобиването на компании, недвижими имоти и друга частна собственост. В някои случаи маскирани въоръжени мъже гонят хората от земята и бизнеса им. Руските граждани са тези, чиято собственост се отнема. Съдилищата на страната са наводнени с жалби на хора, търсещи обезщетение. Кримското правителство заяви, че принудителното отнемане на имоти е приключило през март, но в онзи момент инвеститорите вече бяха напуснали региона, а в икономиката настана пълна бъркотия.

Това оставя Москва затънала в задължения. Тя вече плаща 75% от бюджета на кримското правителство, като субсидира пенсиите и други обезщетения на местни граждани. Обвиненията в корупция повдигат въпроси за това как Кремъл може да следи какво се случва с финансова помощ за 18 млрд. долара, която обеща на Крим през следващите пет години. Парите би трябвало да бъдат използвани за икономическо развитие и инфраструктура, включително построяването на мост от полуострова до руската част на континента.

Разследванията на ФСС вероятно отразяват борбата за контрол на „основните корупционни слоеве“ в Крим, казва Андрю Фоксал, директор на Russia Studies Centre част от Henry Jackson Society в Лондон. „Същите неща се случват във всички руски региони“. Москва толерира известна част от корупцията сред местните лидери, казва Фоксал, но очаква от тях да споделят плячката си с интересите на Кремъл. Тези, които не го правят, може да се окажат обект на криминални разследвания и арести.

Местоположението на Крим на Черно море го превръща в „една от основните входни точки на икономиката в сянка“, включително на контрабандата на оръжия и цигари, казва Фоксал. Разследванията на ФСС срещу директора на пристанището в Ялта може би отразяват борбата за контрол над институцията, допълва той.

Обвиненията в ширеща се корупция може да дадат извинение на Москва да намали с някаква част обещаните 18 млрд. долара. Изпълнението на това обещание няма да бъде лесно, тъй като икономиката е в рецесия, а стойността на рублата спадна с почти 50% спрямо долара след анексирането на Крим. Кремъл не успя да предостави обещаната помощ на други региони, като руския далечен изток, получил само малка част от обещаните над 23 млрд. долара, които трябваше да получи между 2007 и 2013 г.

Засега Аксионов и съюзниците му говорят смело. „Не се присъединихме с Русия, за да бъдем подложени на същия ужас, през който вече преминахме", докато Крим беше част от Украйна, заяви наскоро регионалният депутат Сергей Шувайник в изказване пред кримския парламент. Но в крайна сметка кримските представители ще трябва да се поклонят на Кремъл или ще се разделят с постовете си, казва Фоксал. „Това са правилата на играта, в която Крим се включи“, когато гласува анексирането си. „Той обаче осъзнава това едва сега“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 3
Nikola666
преди 8 години
Разправиите между разни престъпници са ми първа грижа, но за по-нататък.Иначе има едно изречение в статията, което звучи странно: "Руските граждани са тези, чиято собственост се отнема". Защо трябва проруско правителство да организира отнемане на собствеността на руски граждани? Всъщност проблемът е в превода. Според оригинала: Russian citizens were among those whose property was taken, т.е. целта е била да се ограбят не-руснаците, но случайно или нарочно някои руснаци също са пострадали. Естествено тези грабежи никого не изненадват и явно не са проблем, защото грабителството е вкоренено в душата на руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 8 години
Ние русофилите не сме надарени с такава проницателност! Ние обичаме да ни боли - колкото повече, толкова повече! Обичаме и феодализма, обичаме и средновековните държави, покорили космоса, сушата, океанските дълбини и овладяли ядрената енергия... Абе изобщо, не сме за тази развита, демократична и просперираща България от 21 век с всичките й постижения и успехи! Ама така е - животът не е справедлив, пуснал ни е и нас, и руснаците на сцената... Но пък на вас никой не ви пречи да ни мразите и разобличавате - това е висше постижение на даржавата ни от бъдещето... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 6
misanthrope
преди 8 години
С други думи казано, Русия има една форма на съществуване - феодализъм. Монарх- касапин, заобиколен от васали-кръвопийци. Другата форма е разпад а не съществуване.Чудя се, осъзнавате ли русофилите, че се прекланяте пред една феодална държава, която още не може да излезе от средновековието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
чек бе той на скоро го осинови ..... ше го превъзпита нема страшно .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
vzhekoff
преди 8 години
Смешен плач :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 19
Mavi Goz
преди 8 години
Хехе... никой не е казал, че ще е лесно преминаването от украинското разпасано провинциално безвластие към московската желязна ръкавица на Путин! Много руски тумбаци като Ходорковски и други се наложи да се разделят с безметежните си години на пълна слободия и безвластие, но го преживяха... някои... хаха! Русия има две форми на съществуване - или желязна централна власт, почти или чиста диктатура, или анархия и разпад! Просто "Особености на руския национален живот"... хаха! Аксьонов да ходи да се оплаче на Ходорковски, а ако иска - и на Немцов - който си избере! Украйна вече е малко по на север... хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още