IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кримските винопроизводители искат забрана за вноса на вино от ЕС

Местните производители се оплакват от избирателност на санкциите, налагани от Европа

12:22 | 25.06.15 г. 2
Кримските винопроизводители искат забрана за вноса на вино от ЕС

Производителите на вино от Крим отново се канят да се обърнат към правителството на Русия с искане за забрана на вноса на вино от ЕС, съобщава руската информационна агенция ТАСС. Според тях има всички основания за подобно ограничение.

Преди девет месеца винопроизводителите поискаха тази мярка от премиера Дмитрий Медведев, припомня агенцията.

Председателят на Бюрото по гроздето и виното на Крим Янина Павленко уточни, че основание за ограниченията са всъщност действията на ЕС, въвеждащи санкции не просто за отрасъла, а за конкретни производители в Крим - „Массандре“, „Магарачу“ и „Нов свят“. Това се определя от организацията като недобросъвестна конкуренция.

Производителите са категорични, че по съотношение „цена – качество“ кримските вина не са конкурентни на европейските, но искат защита за родното производство срещу нетърговското поведение.

На 24 юни руският президент Владимир Путин подписа указ за удължаване с една година на ограниченията за вноса на храни и селскостопански продукти от Запада. Текстовете предвиждат премиера Дмитрий Медведев да изготви конкретните ограничителни мерки. 

Русия е един от големите външни пазари за българските производители на вина. През 2014 г. гроздовите вина заемат 2,2% от общия износ на страната в Русия. Общият износ на България за Русия е на стойност 707 млн. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Stefan--L
преди 8 години
Аиде да видим сега Българските производители на вино къде ще го продават в Франция ли или в Италия ! А наздраве господа и гласувайте пак за тези който ни противопоставят на Русия ще дойде време сами да си пиете виното и ще си ядете сирената
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
nobel
преди 8 години
Това санкциите ще вземат да изиграят много положителна роля за икономиката на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още