fallback

САЩ разшириха отново санкциите заради украинската криза

Сред санкционираните са осем компании и физически лица, които имат връзки с Генадий Тимченко

15:05 | 31.07.15 г. 44
Автор - снимка
Създател

Съединените американски щати наложиха нови санкции срещу руски и украински лица и фирми, свързани с руски бизнесмени, пристанищните оператори на Крим и бивши украински правителствени лица, съобщава ТАСС, като се позовава на информация от сайта на Министерството на финансите на САЩ.

Санкции са наложени на осем компании и физически лица, които имат връзки с Генадий Тимченко - който от миналата година е в черния списък на САЩ и е известен руски милиардер, търговец на газ и приближен на руския президент Владимир Путин. Припомняме, че свързана с Тимченко компания възнамеряваше да строи газопровода „Южен поток“ на територията на България. 

Наказани са и две фирми, свързани с Борис Ротенберг, който е руски предприемач и близък съюзник на Путин. В разширения черен списък влизат още синът на Борис Ротенберг - Роман Ротенберг, както и синът на бившия президент на Украйна Виктор Янукович - Александър Янукович. В него е и бизнесменът Сергей Курченко.

Бившият секретар по сигурността на Украйна Андрей Клюев, мениджърите на концерна "Калашников" Андрей Билютин и Александър Омелченко също са сред наказаните.

Десетки компании, регистрирани в Русия, Беларус, Финландия, Румъния, Хонконг, Кипър, Вирджинските острови и други, получават забрана за износ. Сред тях са Експортно-импортна банка, Проминвестбанк и Руския фонд за преки инвестиции, а също и 35 дъщерни фирми на Внешекономбанк и "Роснефт".

Както е известно, Европейският съюз продължи действието на санкциите си срещу Москва до края на януари догодина. Вследствие на санкциите икономиката на Русия забуксува, а доходите на руснаците намаляха. Видимо по-малко са и  хранителните стоки в магазините, което се дължи на контрасанкциите, въведени от Кремъл срещу САЩ и страните от ЕС.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
fallback