IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Генадий Тимченко продаде част от дела си в химическата компания Sibur Holding

Купувач е синът на друг приближен на Владимир Путин, който е и зам.-шеф на Борда на холдинга

15:47 | 05.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Руският милиардер Генадий Тимченко. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският милиардер Генадий Тимченко. Снимка: Ройтерс

Руският милиардер Генадий Тимченко, който е обект на американските санкции заради близките си взаимоотношения с президента Владимир Путин, продаде част от дела си в една от най-големите руски химически компании на 32-годишния син на друг приближен на държавния глава, пише Bloomberg.

Кирил Шамалов, чийто баща Николай притежава къща в същия езерен комплекс, в който такава има и Путин, и който притежава акции в Bank Rossiya - също обект на санкциите, купи 17% от Sibur Holding. По този начин Шамалов увеличи своя дял до 21,3%, информират от компанията в прессъобщение. Самият Шамалов е заместник-председател на Борда на директорите на производителя на химични продукти. От своя страна делът на Тимченко спада до 15,3%.

Сделката е пример за взаимоотношенията между група бизнесмени, свързани с Путин, на фона на намеренията на Европейския съюз и САЩ да наложат още санкции срещу Москва. До този момент мерките обхванаха близки до президента лица и ограничиха достъпа на руските компании до американските капиталови пазари.

Министерството на финансите на САЩ постави Тимченко в списъка със санкциите още през март, когато Русия анексира Крим. От Sibur не разкриват стойността на сделката и не коментират причините за нея. Приходите от продажби на дружството възлизат на 269,8 млрд. рубли (7,3 млрд. долара), а печалбата за 2013 г. бе в размер на 45 млрд. рубли (1,2 млрд. долара).

Тимченко е дългогодишен приятел на Путин. Руската президентска администрация спомена само неговото име, когато коментираше санкциите, наложени срещу най-близките на президента. Тимченко е сред спонсорите и създателите на клуб по джудо в град Санкт Петербург през 1990 г., където Путин бе заместник-кмет.

Всичко за играта на санкции четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още