IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия призна, че икономиката ѝ няма да се възстанови скоро

Основните фактори за рецесията са сривът на цените на петрола и санкциите на Запада

08:32 | 04.09.15 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руското правителство призна в четвъртък, че на икономиката на страната ще й отнеме повече време да се възстанови от очакваното, притисната от срива на рублата, съобщава Wall Street Journal (WSJ).

Заместник-министърът на финансите в Русия Алексей Моисеев заяви в четвъртък, че икономиката, смачкана от срива на цените на петрола и санкциите на Запада, ще отбележи растеж не по-рано от края на 2015 г. или дори през следващата година.

Прогнозите на финансовото министерство идват след последния спад на цените на петрола и газа, ключови суровини в износа на Русия. Цените на петрола се сринаха до най-ниските си нива от март 2009 г. заедно с цените на други суровини, на които разчита страната, като никел. Въпреки че от много време насам има призиви за диверсифициране на икономиката извън суровините, Русия е постигнала малък напредък в това отношение през годините.

Преди това финансовото министерство твърдеше, че икономиката ще започне да се възстановява в средата на 2015 г. Новият песимизъм на Москва контрастира на твърденията, че най-лошото от икономическата и финансовата криза е свършило, направени от президента Владимир Путин и други официални лица през май, когато цените на петрола се бяха възстановили до почти 70 долара за барел.

Влошаващите се икономически показатели предполагат повече рискове за спад на икономиката, която се е свила с 4,6% през второто тримесечие спрямо същия период през миналата година.

Краят на икономическата рецесия не се вижда, казват от Висшата школа по икономика (ВШИ), мозъчен тръст в Москва. Съставният водещ индикатор на организацията, CLI, се понижи до -4,4% през август от -3,6% през юли, оставайки на негативна територия за девети пореден месец.

„Динамиката на CLI предполага, че икономическите резултати на Русия ще останат под нивата от миналата година, а слабото вътрешно търсене ще затрудни възстановяването на икономиката към растеж за дълъг период“, казва ВШИ.

Проучвания сред руски мениджъри през миналата седмица показаха още, че секторите на производството и услугите са се свили през август вследствие на слабата и волатилна рубла.

Рублата е загубила 45% от стойността си през последната година на фона на санкциите от Запада, наложени след анексирането на Крим от Русия през миналата година, и на ниските цени на петрола. На свой ред тези сили са ограничили инвестиционната активност и потребителското търсене, докато в същото време са стимулирали инфлацията.

Комбинацията от висока инфлация и икономическа рецесия е сериозна трудност за централната банка, която засега вероятно ще остави лихвените проценти без промяна на срещата си на 11 септември, след като вече намали разходите за заеми пет пъти през тази година.

Данните от тази седмица показаха, че потребителските цени на седмична база са се повишили леко в края на август, което е изненадващо, тъй като цените обикновено се понижават през лятото, когато има изобилие от плодове и зеленчуци. На годишна база инфлацията е изключително висока, повишавайки се до 15,7% през август от 15,6% през юли. Имайки предвид всичко това, е малко вероятно централната банка да намали лихвените проценти отново през следващата седмица, заяви Raiffeisen в съобщение за клиентите си.

Моисеев каза още, че министерството му изчаква цените на петрола да се стабилизират на някакво ниво за поне няколко седмици, преди да представи прогноза за обменния курс на рублата, която все още има шансове за възстановяване през първата половина на 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 2
stefan333
преди 8 години
Руската икономика ще се възтанови щото Русия за разлика от нас е суверенна държава и няма ГОЛЕМИ НАЧАЛНИЦИ КАКТО КАЗВА БАТ БОКО ТИКВАТА но нашата която ЕС разби И НАЧАЛНИЦИТЕ КОЙТО БОЙКО ЧАКА ДА СЕ РАЗБЕРАТ с сигурност никога няма да се възстанови
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 4
Pyramid
преди 8 години
- и на т'слата дръжката ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 3
4i4o_Pay
преди 8 години
Не хобота, а на хобота дупката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 10
michaelis12
преди 8 години
Та от 320 мил. 94 мил. да са без работа май слона нешо май не е вече слон и *** на слона даже не е ..... че то в България безработицата не е такава ве Коле .... :)) Ама на хартия 6.5% безработица, аааа останалите са "търсещи работа или имащи желание да си намерят" ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 11
michaelis12
преди 8 години
мдам а я коментирай ей тва, за американския "слон", че ви гледам тука по цял ден се логвате и обратно да чаткате там на минуси плзсове ама когато фактите говорят и АМЕРИКАНСКИЯ СЛОН МЪЛЧИ ..... :)))Record 94 Million Americans Not In The Labor Force; Participation Rate Lowest Since 1977http://***.zerohedge.com/news/2015-09-04/record-94-million-americans-not-labor-force-participation-rate-lowest-1977Треа си смените работодателя с khaoto щото в най-скоро време май американския слон ше му остане само хобота ми се струва ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 16 rate down comment 15
Nikola666
преди 8 години
Тези ценни информации дето ви ги дават на тролските оперативки не е лошо да ги разпространяваш веднага. Пропусна да кажеш че ще забраняват шкембе чорбата и че от безоловния бензин двигателя на москвича се прецаква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 7
Nikola666
преди 8 години
Ама и аз това казвам. Пък и няма проблем да се пипне малко конституцията. Беше 4 годишен мандатът, направиха го на 6. Чудо голямо! Пък който иска да се кланя на запада да се харчи за шотландско уиски. Патриотите обаче пият уиски "Прасковейское". А практиците наблягат на питьевой спирт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 15
dakl
преди 8 години
Става въпрос за това че Русия щяла да възстанови, а в България където всички е рухнало даже не се правят опити.Сега вече става ясно че ще потребляваме и природен газ доставян ни от Германия с най голяма надценка от комисионни и транзитни такси през Австрия, Словакия, Унгария и Румъния!Да се надяваме , че русофобите ще бъдат най сетне доволни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 13
redcretin
преди 8 години
Нормално, чакаме политическата криза и поредния разпад в Рашастан :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 12
vzhekoff
преди 8 години
Да уточним, в конституцията е написано два ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ, Да уточним - Меркел е 3 мандат, Буш стария изкара 2 вице + 1 президент, а синът му - 2 президентски, сега се готви и братовчеда. Говоря за това, че напъните да се вменява нещо в тази посока са ялови.Сега за шампанското - по същата логика "Данон" ми произвеждат кисело мляко по френска рецепта - това го каза франтето-мениджър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още