fallback

Хиляди се събраха на анти- правителствени протести в Истанбул

Протестиращите призоваха за оставка на президента Ердоган след терористичната атака в Анкара, отнела живота на над 90 души

09:21 | 11.10.15 г. 10

Внезапни протести бяха организирани в Истанбул в събота вечерта срещу начина, по който турското правителство реагира на терористичната атака в столицата, отнела живота на над 90 души, съобщава Guardian. Стотици протестиращи, скандиращи антиправителствени лозунги, се събраха в центъра на града, обвинявайки властите за двете едновременни бомбени атаки.

Двама заподозрени атентори-самоубийци се взривиха докато стотици хора се събираха на централната гара в Анкара за планирано шествие, организирано от граждански организации, прокюрдски и леви групи, за да протестират срещу конфликта между турските сили за сигурност и кюрдските бунтовници в югоизточната част на страната.

Някои от протестиращите снощи призоваха президента Реджеп Тайиб Ердоган да подаде оставка и обвиниха управляваща Партия на справедливостта и развитието, че е отговорна за жертвите. Протестиращите планираха да достигнат до площад Таксим в центъра на Истанбул. Полицията обаче спря протестиращите още преди да достигнат площада, който бе мястото на продължили седмици антиправителствени протести в средата на 2013 г.

Протестите идват, след като турското правителство заяви, че налага временно информационно затъмнение след предполагаема самоубийствена атака по време на прокюрдското шествие в Анкара. Говорител на правителството заяви, че цензурата върху медиите важи за снимки, показващи момента на взривовете, страховити или кървави изображения или „снимки, които създават усещане за паника“. Той заяви, че новинарските медии може да се сблъскат с „пълно затъмнение“, ако не спазят заповедта.

Има сведения, че много хора в Анкара не могат да влязат в профилите си в Twitter и други социални медии след взривовете. Не е ясно дали властите са блокирали достъпа да сайтовете. Турция редовно налага медийно затъмнение след терористични атаки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:00 | 12.09.22 г.
fallback