IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди се събраха на анти- правителствени протести в Истанбул

Протестиращите призоваха за оставка на президента Ердоган след терористичната атака в Анкара, отнела живота на над 90 души

09:21 | 11.10.15 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Рoйтерс</em></p>

Снимка: Рoйтерс

Внезапни протести бяха организирани в Истанбул в събота вечерта срещу начина, по който турското правителство реагира на терористичната атака в столицата, отнела живота на над 90 души, съобщава Guardian. Стотици протестиращи, скандиращи антиправителствени лозунги, се събраха в центъра на града, обвинявайки властите за двете едновременни бомбени атаки.

Двама заподозрени атентори-самоубийци се взривиха докато стотици хора се събираха на централната гара в Анкара за планирано шествие, организирано от граждански организации, прокюрдски и леви групи, за да протестират срещу конфликта между турските сили за сигурност и кюрдските бунтовници в югоизточната част на страната.

Някои от протестиращите снощи призоваха президента Реджеп Тайиб Ердоган да подаде оставка и обвиниха управляваща Партия на справедливостта и развитието, че е отговорна за жертвите. Протестиращите планираха да достигнат до площад Таксим в центъра на Истанбул. Полицията обаче спря протестиращите още преди да достигнат площада, който бе мястото на продължили седмици антиправителствени протести в средата на 2013 г.

Протестите идват, след като турското правителство заяви, че налага временно информационно затъмнение след предполагаема самоубийствена атака по време на прокюрдското шествие в Анкара. Говорител на правителството заяви, че цензурата върху медиите важи за снимки, показващи момента на взривовете, страховити или кървави изображения или „снимки, които създават усещане за паника“. Той заяви, че новинарските медии може да се сблъскат с „пълно затъмнение“, ако не спазят заповедта.

Има сведения, че много хора в Анкара не могат да влязат в профилите си в Twitter и други социални медии след взривовете. Не е ясно дали властите са блокирали достъпа да сайтовете. Турция редовно налага медийно затъмнение след терористични атаки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Аз мисля, че англосаксонските служби стоят зад атентата. Изпълнителя е без значение. Кюрдите са най губещи от подобни атентати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
Това е разумното лице на Турция; останалото, в азиатската част, е Ислямик стейт, салафитите, Хизбулах, новите американски приятели от Ал Кайда. Колко американски войници бяха убити, за да чуят днес майките им от Барак Хюсейнович, че Ал Кайда била ,,умерена опозиция"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 1
Bones57
преди 8 години
Русия няма нужда да се саморазправя с нас, тъй като за последните 25 години бе унищожено абсолютно всичко, върху което може да се гради някаква държавност. В момента сме евтин суровинен придатък за западния свят, а когато напълно се обезлюдим и циганизираме, може да започне и износа на стратегически суровини като вода, уран и пр. апетитни за всички активи. Мисълта ми е, че няма нужда руснаците да правят каквото и да е било за да ни е зле. Достатъчно е да ни оставят на произвола на родни и чуждите мародери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
крас
преди 8 години
За нас рашъните са предвидили по различен сценарии от посоченият от теб. Ние сме включени в схемата на саморазправа в която вървим комплект с Украйна. Рашъните не подписаха договор с Укрите и газ няма да има както за тях , така и за нас и разбира се за съседна Турция. ЯСРЕБИТЕ В РУСИЯ СА ВЗЕЛИ ПЪЛЕН КОНТРОЛ НАД СИТУАЦИЯТА В ДЪРЖАВАТА СИ И ВЕЧЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ПЛАНА ЗА ПРЕВАНТИВЕТ ЯДРЕН УДАР СРЕЩУ ТЕЗИ КОИТО ТЕ ОПРЕДЕЛЯТ ЗА ВРАГОВЕ!За съжаление ние сме едни от тях. Нужна е бърза смяна не само на правителството ни , но и на водената от нас политика спрямо Русия! ИНАЧЕ СМЕ КУРБАН НА САЩ И ЗАПАДА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
крас
преди 8 години
ТУРЦИЯ СЕ ПРЕВРЪЩА ВЪВ ВТОРА СИРИЯ. Не само вие годпода американци можете да правите революции. Могат го и други!ТУРЦИЯ ВЛИЗА В ГРАЖДАНСКА ВОЙНА С КЮРДИТЕ!Проблема на Ердоган с 16 милиона кюрди е огромен!В САЩ са в шок и ужас от случващото се в този район на света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
Bones57
преди 8 години
Турция е стратегическа точка с военно и най вече икономическо значение, затова всяко изпускане на юздите е немислимо за бившите световни демократи и финансиращите ги СА & И. Конкретно за атентата може да се спекулира доста, тъй като интереси имат както насърчаваните от Турция "умерени" групировки, така и "партньорите" им от САЩ и СА, кюрди и още знайни и незнайни фракции на крайни ислямисти, които биха могли да се възползват от хаоса на една потънала в анархия Турция.Това, което мога да кажа от военно - инженерна гледна точка е, че атентата е дело на професионалисти, използвани са високоскоростни ВВ с правилно разчетени осколки и естествено са избрани цели, които да гарантират максимален брой жертви.Чакам отговора на Ердоган и се надявам средния турк да има нещо между ушите, защото ако започне гражданска война до нашата граница е въпрос на време тя да се прехвърли и у нас. И това не е предположение, а просто констатация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Не ме интересува каква е съдбата на Ердоган и Турция. Повече ме интресува, че социалистическите отпадъци от Брюксел готвят... данък "солидарност" бежанец за ЦЯЛА Европа и парите ще бъдат пращани към страни като Германия, Швеция и т.н с цел подпомагане интеграцията на изметта. Новия налог ще се плаща като допълнителен акциз към цените горивата. Време е да се погледнем към изхода на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
skeptika
преди 8 години
"Пролетният" график бещше запълнен , нямаше място за Турска пролет ;)за това - Турска късна есен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 4
белот
преди 8 години
Като че ли САЩа търси някой по удобен от Ердоган.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Турска есен ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още