fallback

Давутоглу: Турция не може да бъде поставена на колене с икономически санкции

Анкара няма да се извини за сваления руски бомбардировач, каза от Баку турският премиер

16:46 | 04.12.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Икономическите санкции няма да поставят Турция на колене, смята турският премиер Ахмет Давутоглу по време на своето посещение в Баку, цитиран от руската информационна агенция ТАСС. В изявлението си турският премиер отбеляза още, че Анкара няма да се извини за сваления руски бомбардировач Су – 24, тъй като е защитавала своята граница.

Той беше категоричен, че към момента на свалянето на военния самолет Анкара не е знаела, че той е руски, а ударът по него е нанесен, докато се е намирал в турското въздушно пространство. Русия обаче отрича бомбардировачът им да е навлизал на турска територия.

Сваленият самолет обтегна отношенията между Анкара и Москва и от руска страна бяха въведени редица икономически санкции, сред които забрана за внос на храни, както и спиране на работата по „Турски поток“.

Днес от Баку Давутоглу поиска запазването на диалога с Русия. „Между турския и руския народ няма никакви проблеми“, каза той и допълни, че Турция винаги се е отнасяла изключително внимателно към отношенията си с Москва.

Вчера Давутоглу и президентът на Азербайджан Илхан Алиев се споразумяха за ускоряване на работата по газопровода TANAP, който ще доставя природен газ от Каспийския регион за Европа.

Анкара обмисля и планове за защита срещу разширяване на руските санкции, като например спирането на доставките на природен газ. В отговор Турция ще потърси подкрепата от Ирак, Иран и Азербайджан, посочи преди дни президентът Реджеп Тайип Ердоган. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:43 | 11.09.22 г.
fallback