IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкара подготвя отговор на руските санкции

Турция вече готви план за доставки на газ от Северен Ирак, Иран и Азербайджан, ако Москва врътне кранчето

17:45 | 30.11.15 г. 18
<p>
	Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: Ройтерс

Специална комисия ще подготви план за действие на Турция в отговор на наложените преди дни икономически санкции от страна на Русия. Начело на работната група, която ще координира и дейността между отделните министерства в страната по казуса, е вицепремиерът Хикмет Шимшек, предаде БНР.

Обсъжданите мерки обхващат икономиката и енергетиката, които са и приоритетните сфери в сътрудничеството между Турция и Русия.

Според властите в южната ни съседка Москва няма да спре да продава природен газ за Турция, защото това ще навреди сериозно интересите й. Енергийното министерство в страната обаче е подготвило и план за действие при такава ситуация. Той включва внос на суровината от Северен Ирак, Азербайджан и Иран, както и на втечнен газ от Катар, Алжир и Нигерия.

Неясно остава положението относно строителството на АЕЦ Аккую. Проектът е на стойност 20 млрд. долара и двете страни подписаха междуправителствено споразумение за строителството на централата. До този момент Русия е вложила в него 3 млрд. долара.

Анкара смята да изчака руския ход по отношение на ядрената централа, но има готовност да привлече на преговори и други държави, които притежават технология за строителство на ядрени блокове.

Турция намери временно разрешение на проблема за транзита на ТИР-овете, пренасящи товари за Средноазиатските държави, които руските власти не пускат от границата с Грузия. Азербайджан разреши коридор и камионите ще ползват т.н. "Каспийски маршрут".

Турската страна ще организира кампании в различни страни, за продажба на туристически услуги на по-ниски цени, за да не пострада туристическият сектор от отменените резервации на руските туристи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 2
Grosss
преди 8 години
Не си ме разбрал ,говоря че руснаците вероятно ще изберат нов стратигическипартньор на Балканите и най-вероятно това ще е Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 8
supertrader
преди 8 години
Турция в момента създава много големи проблеми на Европа. По скоро Русия трябва да влезе в Европа отколкото тази проблемна държава, съдадена изкуствено прекалено голяма с Европа и Азия на едно място.Тя не може да се управлява освен чрез диктат, за съжаление и Русия е същата работа. Това са държави които нямат бъдеще в сегашния им вариант, защо трябва азиатската част да дърпа назад Европейската и ако са отделно и за двете страни ще е много по добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 4
vzhekoff
преди 8 години
Пич, ако цената за един самолет на 30г. е 3 млрд., то е дооооста добра сделка. На мястото на руснаците бих дал да свалят още 100-на :)Турцияняма да фалира от санкциите, но те ще понатрупат доста напреженийце там. Полупразни курорти, куп безработни гастарбайтери. Ние ще пострадаме косвено поради нахлуването на плод-зеленчук на безценица.Турция освен евтина работна ръка (като бачкатори по строежите и обслужва персонал по курортите) няма какво да предложи на руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 2
julian12
преди 8 години
По-голяма тъпотия не бях чел скоро. Турците кожени палта, якета, и шалове за 100 млрд. ли ще изнасят за Гърция, а гърците ще има построят АЕЦ-а. нали?Бива да си *** ама чак пък толкова...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 8 години
Киряк Стефчов, провери името ти на какво е синоним. Щото ние в Грудово знаем, ама Вие в столицата сте илитерати. И за твое успокоение, не съм охранител. Но имам рязана карабина с която ако ме помолиш може да си постреляш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
stefan333
преди 8 години
Санкциите който анкара подготвя може би ще бъде ритуално извършване на СЮНЕТ(обрязване ) на всеки Руснак решил да почива в турция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 4
realistyt
преди 8 години
Grosss, и какво ще изнася турция за Гърция ако не е тайна? Гърците турски *** не им трябват! Турция може да изнася за Гърция само бежанци(нелегални емигранти)! За пореден път Европа, в която членуваме и ние, клекна на турците! Същите били прибрали много сирийци в тяхната страна! А колко се нагушиха от терора в Сирия- някой да попита?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 4
ДХДО
преди 8 години
ЩатЦите туриха (ер)Доганя на пързалката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 5
stefan333
преди 8 години
Стояне всички знаем че си Сюлейман а не Стоян . Казах ти тук не е за неграмотници като теб! Койи знае какъв ман-гал от Грудово си а си се писал че си от Бургас. Такива неграмотници в Бургас няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 4
Българофил
преди 8 години
Решението да се броят 3млрд е взето окончателно минимум седмица преди това, а вероятно и повече.Иначе Европа може да фалира само в пиянската кратуна на някой болен русофил.Напротив, трудните моменти ще я направят по-силна и обединена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още