fallback

САЩ са отказали гаранции по дълга на Украйна

Руското министерство на финансите съобщи, че Русия планира да заведе дело срещу Украйна, ако не изплати дълга си

12:08 | 06.12.15 г. 10

Министерството на финансите на Русия съобщи днес, че тази седмица Москва е получила официален отказ от правителството на САЩ да предостави гаранции за задълженията на Украйна, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Ведомството допълва, че Русия планира да заведе дело срещу Украйна, ако Киев не изплати дълга си от 3 млрд. долара до 20 декември тази година.

"Тази седмица получихме официален отказ от правителството на САЩ да предостави гаранции по задълженията на Украйна. В тази връзка не ни остава нищо друго, освен да заведем дело срещу Украйна, ако кредитополучателят не изпълнени изцяло задълженията си до 20 декември тази година, което ще означава дефолт", се посочва в изявление на министерството.

Припомня се, че Русия е предложила на Киев дори по-добри условия от поисканите от Международния валутен фонд, допълва Интерфакс.

През ноември руският президент Владимир Путин предложи украинският дълг към Москва от 3 млрд. долара да бъде разсрочен, като през периода 2016-2018 г. Киев плаща по 1 млрд. долара годишно. Русия обаче поиска гаранции от ЕС, САЩ или големи финансови институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:34 | 12.09.22 г.
fallback