IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чижов: "Северен поток" 2 не попада под действието на Третия енергиен пакет

Съпротивата срещу проекта идва от държави, които очакват финансиране от ЕК за енергийната си сигурност

10:27 | 25.12.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Чижов: "Северен поток" 2 не попада под действието на Третия енергиен пакет

Разширението на "Северен поток" 2 не попада под действието на Третия либерализационен пакет за енергетиката, смята постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов. В интервю за ТАСС той коментира последните действия около проекта и опитите на няколко източноевропейски държави да замразят проекта.

Чижов посочи още, че проектът е икономически, а инициатор не е руската държава, нито дори Газпром, а група европейски енергийни компании, които виждат в него само икономически ползи.

Припомняме, че темата беше обсъдена по време на последния за годината Европейски съвет. Тогава лидерите на ЕС потвърдиха становището, че всички енергийни проекти трябва да отговарят на европейското законодателство.
Именно заради несъответствие в няколко области Брюксел започна анализ на проекта "Южен поток", докато Москва категорично твърдеше, че проектът е международен, тоест не попада под европейското законодателство и в частност - на Третия либерализационен пакет.

В крайна сметка през декември 2014 година руският президент Владимир Путин прекрати "Южен поток", след като проектът не срещна одобрението на ЕК.

Чижов коментира днес, че консорциумът, който ще отговаря за изграждането на "Северен поток" 2, ще защити позицията, че проектът не трябва да отговаря на Третия либерализацонен пакет за енергетиката в ЕС.
"Говорим за газпорвод, който започва извън границите на ЕС и свършва в точка "Х" на територията на ЕС", коментира Чижов.

Той посочи още, че срещу проекта са държави като Полша и Балтийските страни, както и по-отдалечени на чисто географски принцип, които обаче се страхуват да не загубят транзита през Украйна след прекратяването на "Южен поток".

Целта им е да получат помощ от Европейската комисия, за да гарантират своята енергийна безопасност.

В интервюто си Чижов не пропуска и позицията на един от "съучастниците в съдбата на "Южен поток" - българският премиер Бойко Борисов, който е обвинил Брюксел в двоен стандарт по отношение на двата проекта - "Северен поток" и "Южен поток". Според него след "невеселата съдба на "Турски поток" се появяват идеите за възраждане на "Южен поток".

"Все още е рано да говорим за това", допълва обаче Чижов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Е ти искаш със сухо дупе риба да ядеш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
mrynmryn
преди 8 години
Що се отнася до енергийни проекти - да. Твърде много хора, които обслужват чужди интереси. Те винаги ще си крадат, но не с млрд. от воле. Да правят единствено такива с чужди пари, ако толкова искат ЮП, че в Италия нямали на какво да варят пастата, да платят нашата част по изграждането и да ни плащат всяка година, за това, че ни ползват територията. Такива дупки за "монети" като "Белене" по-добре да няма повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
По тая логика най добре в България да не се прави нищо , щот тия от горе много крадат ! Ми ето , нищо не се прави и пак крадат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 8 години
Аз лично никога не съм бил привърженик на ЮП, всеки "голям" проект с участие на български политици, се свързва с ограбване на държавата. Докато течеше ЮП, не купиха ли парцели на една банка за 800млн.лв., като на същата и бяха отпуснати 1.5млрд. държавна помощ или нещо от сорта и се получи малко кон за кокошка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Тъй...въпрос към "огромното" мнозинство несъгласни. Ако съвсем теоретично допуснем , че руснаците се върнат на идеята за Южен поток , това заслужава ли усилие от страна на нашия политически "елит "?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 15
ing5rov
преди 8 години
Като се има предвид колко добре е подготвил почвата Плевнелиев , на Боката ще му бъде почти невъзможно да върне руснаците към идеята за Южен поток...ама все пак заслужава поздравления ако опита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още