IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция разчиства бежанския лагер по границата с Македония

Мигрантите от Идомени се извозват от силите за сигурност в нов лагер далече от границата

09:41 | 23.02.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бежанец от Афганистан преминава под загражденията на границата, след като Македония затвори пункта. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бежанец от Афганистан преминава под загражденията на границата, след като Македония затвори пункта. Снимка: Ройтерс

Гранично-пропускателният пункт Идомени на границата между Гърция и Македония е основна част от "Балканския път" на бежанците към Централна Европа. От уикенда обаче македонските власти не пускат бежанци от Сирия и Ирак в страната. Затова стотици афганистански бежанци се опитват да превземат железопътния граничен контролно-пропускателен пункт Идомени-Гевгелия. Малко по-късно правителството в Скопие затвори напълно границата.

Сега гръцката полиция започна акция по разчистването на своебразния лагер, предава Ройтерс. Като цяло на ГКПП-то има около 5000 мигранти – от различни държави. Службите за сигурност на Гърция са затворили входа до лагера и не предоставят достъп на журналисти и служители на неправителствените организации. Само представители на Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) имат достъп до мястото. „Те не искат някой да види какво се случва там“, предава кореспондентът на SPIEGEL ONLINE Гиоргос Кристидес.

„Акцията започна“, заяви в ранните часове на вторник кметицата на Идомени Сантула Супли в блиц интервю за гръцка държавна телевизия.

Междувременно бежанците се извозват с автобуси в нов лагер за прием на имигранти в отдалечения на 80 км Солун.

Все повече страни, използвани от мигрантите като коридор за навлизане към по-богатата Северна Европа, налагат ограничения върху потока, което кара тези по-назад по веригата също да наложат подобни ограничения заради опасения за своята територия. 

Но съществуват опасения, че може да се случи нещо подобно като ситуацията в Гърция, където напливът на влизащи от Турция мигранти продължава с неотслабваща сила всеки ден. Във вторник сутринта още 1250 имигранти пристигнаха в Атина с ферибот от три гръцки острова, предава Ройтерс.

Вижте кадри от лагера

Всичко около бежанската криза можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Абе не може ли да се договори ЕС с някоя държава в Северна Африка, дето се смята за стабилна, (Тунис, Мароко, Алжир..) да им даваме на година по няколко милиарда, за период от 10 год, и от Атина, на фериботчето и айде. Безопасна държава, и толкова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още