fallback

Защо Киев има повече отвсякога нужда от Москва

За малко повече от година жизненият стандарт в Украйна се понижи наполовина, а валутата загуби 350%

17:58 | 12.03.16 г. 57
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През януари президентът на Украйна Петро Порошенко поздрави страната, че е преживяла първата си зима, без да купува руски газ. Вместо това тя купила европейски газ, който, както гордо изтъкна Порошенко, бил с 30 процента по-скъп.

Това дава обобщена представа за главния проблем, с който се сблъсква украинската икономика. Той не е корупцията, представляваща сериозен въпрос, за който почти нищо не може да се направи в краткосрочен план, а идеологически направляваният избор да се прекъснат всички връзки с Русия - страната, която от историческа гледна точка е основен търговски партньор и главен инвеститор за Украйна, пише в материал за Guardian Николай Петро, изследовател, специалист по въпросите на Русия и Украйна и преподавател по политология в университета на Роуд Айлънд.  

За малко повече от година жизненият стандарт в Украйна се понижи наполовина, валутата загуби 350 процента от стойността си, а инфлацията скочи до 43 процента. Въпреки това, дори след като икономиката се срива, правителството продължава икономически курс, който може да се окачестви само като самоубийствен.

С разтрогването на договорите с Русия през 2014 г. отбранителната и авиационната промишленост на Украйна загубиха 80 процента от приходите си. Самолетният производител "Антонов", който някога беше гордостта на Киев, фалира, а производителят на ракетни двигатели "Южмаш" сега работи само един ден в седмицата.

Със скъсването на банковите връзки с Москва Киев се лишава от инвестиции и жизненонеобходима икономическа спасителна помощ - парите, които пращат у дома украинските гастарбайтери. Близо седем милиона украинци работят в Русия. През 2014 г. те са пратили в родината си 9 милиарда долара - три пъти повече от размера на преките чуждестранни инвестиции, които Украйна е получила миналата година.

Безразсъдните държавни заеми влошават проблема. Правителството успя да отпише 20 процента от своя дълг в еврооблигации през октомври, което му позволи да преговаря за следващия транш по заема от МВФ, който се очакваше през декември, но все още не е получен.

Но драконовските условия, наложени за това незначително нещо, често се пренебрегват. Украйна ще изплаща този дълг до 2041 г., а бъдещите поколения ще дават на западните кредитори около половината от икономическия растеж на страната, ако въобще той достигне 4 процента на година.

В основата на безразсъдното икономическо поведение на правителството стои една обща идея - разбираемото желание да бъде дразнен Владимир Путин. Уви, обикновените украински граждани са тези, които плащат цената.

Също така не може да има съмнение, че Порошенко одобрява този подход. В първата си реч за 2016 г. той обяви нови приоритети за украинската икономика. Правителството възнамерява да спре субсидиите за производството и промишлеността и вместо това да насърчи инвестициите в информационните технологии и селското стопанство.

Въобще не е ясно обаче къде той ще продава тази продукция, след като с подписването на споразумение за свободна търговия с ЕС Украйна загуби преференциалния си достъп до своя най-голям пазар - Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:59 | 14.09.22 г.
fallback