IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна обмисля съставяне на технократско правителство

Политическият хаос в страната отново спира икономическите и политическите реформи

12:36 | 10.03.16 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Наталия Яреско <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Наталия Яреско Снимка: архив Ройтерс

Близък съюзник на украинския президент Петро Порошенко коментира за POLITICO, че държавният глава планира да убеди министър-председателя на страната Арсений Яценюк да подаде оставка през следващите няколко дни.

След това целта ще бъде изключително непопулярния напоследък Яценюк да бъде заменен с ориентирано към реформи „технократско“ правителство, потенциално водено от сегашния финансов министър Наталия Яреско, казва Юрий Лушенко, лидер на парламентарната група на Порошенко.

Лушенко допълва, че смята оставката на Яценюк за „неизбежна“.

„Първо, той вече няма подкрепата на обществото“, казва Лушенко. „Второ, вече няма подкрепата на парламента. Трето, вече няма подкрепата дори на външните ни партньори. И четвърто, реформите не се движат напред. Ще призовем за неговата отговорност като лидер на правителството и ще поискаме от него да напусне, така че страната да може да продължи по-ефективно по пътя към реформите, които той започна“.

Изявлението на Лушенко хвърля сериозни съмнения върху жизнеспособността на управляващата коалиция, в която президентска партия – Блокът на Петро Порошенко, и Народният фронт на Яценюк са сериозни партньори. Той каза още, че ако Яценюк остане, коалицията може формално да се запази, но фактически ще спре да функционира.

Коментарите му отбелязват последния завой в продължителната политическа криза, започнала с неуспешния опит за отстраняването на Яценюк с парламентарен вот на недоверие през миналия месец.

За да се сложи край на политическото боксуване, в пространството се носят няколко имена като заместници на Яценюк. Основното сред тях е Яреско, бивш фонд мениджър от Чикаго със смесен украински-американски произход, която се радва на добри отношения със западните правителства и институции, например Международния валутен фонд (МВФ) и директора му Кристин Лагард.

Според Лушенко, а и според други, Яценюк пръв е предложил Яреско за свой заместник преди две седмици. Първоначално тя категорично е отхвърлила предложението.

С времето обаче, и отчасти заради подкрепа от Запада, тя е променила мнението си и обмисля поемането на поста при определени условия.

Твърди се, че Яреско е поискала пълен контрол върху министерските назначения и, по-важното, върху назначенията в държавните компании, които се смятат за ключов източник на корупция и приходи за различни икономически групи. Тя е заявила, че ще изисква пълна подкрепа от коалицията по програмата ѝ за реформи.

„Мисля, че промени убежденията си заради целостта на идеята, да покаже, че можем да преодолеем политическата криза по чисто демократичен начин“, казва Светлана Залишчук, депутат от партията на Порошенко. „Технократско правителство би било много важно – никога в историята на Украйна не сме имали правителство, което не е лоялно на една или друга група“.

В правителството на Яреско обаче има потенциални недостатъци. Въпреки добрите си отношения със Запада тя има малък опит със скритите борби в украинската политика. Нещо повече, липсата ѝ на връзки с която и да е политическа партия означава, че няма да може да разчита на стабилно парламентарно мнозинство.

Макар все още да не е официална потенциалната ѝ кандидатура вече се сблъсква с проблеми.

Яценюк обаче явно има колебания относно предаването на поста си. В сряда той заяви, че предпочита да реформира коалицията и да остане министър-председател.

Причините за промяната във вижданията му не са ясни. Политическите наблюдатели обмислят какво може да предложи Порошнеко на Яценюк в замяна на оставката му, което ще запази неговият Народен фронт част от коалицията и в подкрепа на ново правителство.

В същото време Владимир Гройсман, председател на парламента и член на партията на Порошенко, излезе напред като друг потенциален кандидат за премиерския пост.

Гройсман, който е в много по-голяма степен обвързан с политиката от Яреско, може също да срещне съпротива, тъй като назначението му може да се разгледа като опит на Порошенко да консолидира властта.

Част от подкрепата за Гройсман явно идва от президентската администрация, а самият Порошенко не е посочил кой предпочита за министър-председател.

Липсата на решителност по това кой трябва да води правителството засилва хаоса в Киев. Коалицията се разцепи, след като от нея излязоха две по-малки партии след фиаското с вота на недоверие миналия месец.

Самото правителство е разкъсвано от разногласия. Високопоставени министри и официални лица подават оставки, остро критикувайки Яценюк и осъждайки всепроникващата корупция и липса на ефективност.

Порошенко и Яценюк също изглежда безвъзвратно са в противоречие. Малко преди вота на недоверие президентът призова министър-председателя да се оттегли.

Междувременно войната с подкрепяните от Москва бунтовници в източната част на страната се изостря.

Общественото недоволство също расте, тъй като ключови реформи остават до голяма степен неизпълнени две години след прозападната революция.

А търпението на западните партньори на Украйна все повече се изпарява. Финансова подкрепа за милиарди долари остава в режим на изчакване докато институции като МВФ очаква украинците да наложат политически ред. Фондът вече предупреди, че може да сложи край на програмата си в подкрепа на Украйна, ако хаосът продължи.

Ако скоро не влязат пари обаче, официални лица твърдят, че само след няколко месеца Украйна може да се изправи пред финансова криза – и то в пика на продължителната икономическа рецесия.

Според Лушенко решението може да бъде реформирано правителство.

Въпреки че вътрешният кръг на Порошенко е разделен между подкрепа за технократско правителство с възможен лидер Яреско и по-политическа администрация, водена от Гройсман, Лушенко казва, че правителството на Яреско може да помогне за отключването на финансовата помощ от Запада.

"Настоявам, че ново, технократско правителство може да разчисти Авгиевите обори в правителството“, завършва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
....Най вероятно и на тях ще бъде отредена роля на специализиращи в селското стопанство, минното дело и .....туризма! Да забравят от сега за самолетостроене, автомобилостроене и всякакво тежко машиностроене. Да се готвят за миньори и "фермери" ..мда да вземат речника и да учат какво значи фермер защото селянин няма да е модерно :)))) ...сервитьори и камериери служители в кол центрове /да поразтоварят малко индийските ромове/ и тем подобни... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Напротив! Ще реализира буква по буква изпитан вече сценарий! Ние сме минали по този път. В неговия край, нищо значимо в икономиката им НЯМА да е в украински ръце. :))) Ще излиза бъдещият им вожд пред медиите и ще се хвали с успешния "Украински" бизнес назовавайки успехите на ЗАПАДНИТЕ компании в страната му! А украинците................ /доколкото може да се говори изобщо за нация с такова име/ ще са на вода и хляб и ще зяяяяпат с надежда да ги вземат за чистачи или да обгрижват дъртаците в западна Европа за подаяния защото в собствената им страна ще им бъде втълпявано всячески че са НИСКО -производителни низши аборигени нуждаещи се от дресировка! :))))) .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
А големият черен баща защо оставя тъй творението си...то май му става вече навик ...Ислямската му държава и тя до кривата круша !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Колко познато! :)))) Да си наемат за консултант Станишев и Орешарски! ;) Да им дадат акъл как да си тръгнат "по доволни и богати"! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Колко познато! :)))) Да си наемат за консултант Станишев и Орешарски! ;) Да им дадат акъл как да си тръгнат "по доволни и богати"! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
ква я мислеха тея, а тя ква стана - ЕС не ги щяли през следващите 20-25г. ммм лошо Седларов много лошо ..... пълен гредоред за горките укри. Са укрите да отиват на Майдана дет бяха и го бесят оня с очилцата и Шоколадовия Барон за дет напрайха държавата дармадан и обраха парите на хората ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Време беше Украйна да се събуди и да се очисти от шайката фашизоидни *** дето могат само да разсипят това което все още е държава !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още