IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Срокът за приключване на прегледа на Украйна остава неясен

Говорителят на МВФ заяви, че фондът ще настоява за изпълнение на ангажиментите, поети от украинските власти

11:47 | 04.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) не посочи срокове за изпращането на поредната мисия в Киев и приключването на обзора за Украйна. Това съобщи снощи говорителят на фонда Джери Райс в отговор на въпрос на ТАСС по темата.

За уточняване на тези срокове е необходимо преди всичко да се добие "по-голяма яснота" за ситуацията около украинското правителство, допълни Райс.

Коментирайки резултатите от допитванията, сочещи отрицателно отношение на повечето украинци към програмата на МВФ, Райс отговори, че фондът ще настоява за изпълнение на ангажиментите, поети от украинските власти.

В края на април 2014 година МВФ утвърди кредитна програма от типа "stand-by" за Украйна в размер на 17,1 милиарда долара за две години. В началото на май миналата година Киев получи първия транш от 3,2 милиарда долара, а през август и втора сума от 1,7 милиарда долара. Предоставянето на третия транш се очакваше през декември 2015 година, но Украйна не успя да го получи.

За продължаване на кредитирането на Украйна МВФ дори промени собствените си правила, които донеотдавна не позволяваха на Фонда да отпуска пари на страни с просрочени официални задължения. През 2015 година Украйна отказа да погаси дълга си към Русия на стойност 3 милиарда долара, а руското финансово министерство започна съдебна процедура по случая, припомня ТАСС.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още