IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската икономика се е разширила с 5,7% през четвъртото тримесечие

Това е най-бързият темп на растеж от над 4 години

11:48 | 31.03.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Турската икономика се е разширила с най-бързия си темп от над 4 години през четвъртото тримесечие, след като търсенето от страна на домакинствата е останало силно, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 5,7% в периода между октомври и декември спрямо ръст от 3,9% за предишното тримесечие, отчете държавната статистическа служба в четвъртък. Медианната оценка на 11 анализатори, анкетирани от Bloomberg, бе за ръст от 5%. Сезонно коригираното производство също е нараснало с 0,7% спрямо предишното тримесечие.

Търсенето от страна на домакинствата, което формира около две трети от турската икономика, се е увеличило с 4,7% спрямо ръста от 3,6% през предишните три месеца, заяви още статистическата служба.

Несигурността около бъдещето на икономиката след парламентарните избори миналата година може би са насърчили потреблението, което остава основната движеща сила на икономиката за цялата 2015 г., заяви Мохаммет Меркан, главен икономист на ING Bank в Истанбул.

„Домакинствата вероятно са продължили да са двигател на растежа през четвъртото тримесечие, подобно на предишните три тримесечия на годината“, каза Меркан по телефона в четвъртък.

Размерът на икономиката на Турция при сегашни цени е бил 720 млрд. долара през 2015 г., каза още статистическата служба. На тримесечна база растежът е бил най-високият от разширяването на икономиката с 8,7% през третото тримесечие на 2011 г.

Турската лира поскъпна след представянето на данните и се търгува с ръст от 0,2% до 2,8306 за долар към 10:06 сутринта в Истанбул.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 18 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Те са няколко и всеки си има таг. Един-двама са сетнати на тема Путин, друг за масони, КГБ-та и ДС-та си пее, трети за марксизма изнася лекции... Като им видя аватара и вече знам какво са написали и подминавам. И все се сещам за краставицата на Мирча Кришан:https://m.youtube.com/watch?v=ITP8f1U9sPAабе изобщо, пълно с инвестори и капиталисти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 3
0pk
преди 8 години
Мисля си, тоя ДупиФрии май е някакъв чат бот по подобие на ония от майкрософта. Само дето е програмиран под всяка статия едно и също да пише размествайки думите :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 2
ivanrog
преди 8 години
Абе ти що за човек си! Все Русия ти е в главата, а глупостите ти нямат край! Какво все от Турция си купувал храна, така ли, а че те хляб не можеха да си произведат без нас, не го знаеш май! Аман от залупени ***.оти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още