fallback

Путин: Панамските документи са опит на Запада да дестабилизира Русия

Руският президент направи първото си изказване след разкриването на офшорни компании, собственост на свързани с него лица

20:28 | 07.04.16 г. 10
Автор - снимка
Редактор

Руският президент Владимир Путин отрече "всеки елемент на корупция" по отношение на Панамските документи (Panama Papers), заявявайки, че това е опит на съперниците му да дестабилизират Русия, съобщава ВВС.

Путин говори за пръв път по скандала откакто милиони конфиденциални документи изтекоха от базираната в Панама юридическа компания Mossack Fonseca.

Документите разкриха редица офшорни компании, собственост на свързани с Путин лица. Те поредполагат, че компаниите може да са използвани за пране на пари.

В телевизионно изявление на живо Путин каза, че западните съперници на Русия "са обезпокоени от единството и солидарността на руската нация и ето защо се опитват да ни разтърсят отвътре и да ни направят по-покорни".

Той добави, че тъй като не са успели да намерят името му в Панамските докменти, "те създадоха информационен продукт". 

"Откриха няколко мои познати и приятели, събраха нещо от това и го сглобиха в едно", каза той.

В документите присъстват дългогодишният приятел и кръстник на дъщеря му челистът Сергей Ролдугин, който е собственик на две офшорни фирми - International Media Overseas и Sonnette Overseas.

Според документите компаниите са били замесени в няколко съмнителни сделки, включително една, в която International Media Overseas е получила заем за 6 млн. долара през 2007 г., намален три месеца по-късно до само 1 долар.

Ролдугин засега не е коментирал публично обвиненията. Путин не навлезе в детайли по обвиненията срещу челиста или други руски офшорни интереси, но похвали приятеля си.

Той заяви, че е горд от хора като Ролдугин, като според руския президент той бил заделил почти всичките си спечелени пари за музикални инструменти и за дарения на държавни институции.

Панамските документи разтърсиха редица държави в света. Според Ройтерс обаче в Русия, където държавните медии се контролират сериозно от Кремъл, обвиненията или са били омаловажени, или описани като опит да се подкопае управляващият елит преди парламентарните избори по-късно тази година.

Всичко за скандала четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:01 | 13.09.22 г.
fallback