IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Документите на Панама: Как богатите и известните в света крият милиардите си

Офшорки за 2 млрд. долара водят до Путин, над 11 млн. секретни документа са разкрити от журналисти

22:35 | 03.04.16 г. 87
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Документите на Панама: Как богатите и известните в света крият милиардите си

Над 11,5 млн. секретни документа бяха разкрити в най-голямото разгласяване на документи в историята на журналистиката.

Разкритията на Panama Papers, или Документите на Панама, както се нарича докладът, са свързани с едни от най-влиятелните фигури в световната политика - руският президент Владимир Путин, Павло Лазаренко (бивш премиер на Украйна), Дмитрий Песков (говорителят на Путин), Петро Порошенко (президент на Украйна), премиерите на Исландия, Пакистан, кралят на Саудитска Арабия, бащата на сегашния премиер на Великобритания Дейвид Камерън - Иън.   В тях фигурират още официални лица от FIFA, световни знаменитости и спортисти като Лионел Меси. 

В разследването участват повече от 370 журналисти от 109 медии в 76 страни по света. Близо година те проучват внушителен обем от данни – 2,6 терабайта, които съдържат близо 11,5 млн. документа, свързани с 214 488 фирми на клиенти от 202 страни, регистрирани в няколко офшорки в продължение на близо 40 години - между 1977 и декември 2015 г.

Докладът е категоричен - близки на Путин са се облагодетелствали за милиони и милиарди от сделки, които е нямало как да спечелят, ако не е била протекцията на руския държавен глава.  Намерени са данни за поне 100 финансови сделки, сред които и такива за огромни заеми, които се изкупуват за 1 долар. Резултатът според тях бил един – парите и властта се връщали обратно при хора и компании, свързани с Путин.

Според сметките на авторите на доклада близо 2 млрд. долара в офшорки са свързани с руския президент.

От документите става ясно, че семейството на Путин са се облагодетелствали от парите.

 

Други документи посочват, че в Bank of Russia са се прали милиарди долари, свързани с президентското семейство. Путин притежава 3.6% от банката. "Документите на Панама" за първи път разкриват как е действала банката. Парите са били предоставени на две офшорни компании, собственост на близки на Путин.

Заеми пък за стотици милиони долари са били продавани от една офшорна компания на друга. За 1 долар.

Един от тях е известният майстор на виолончелото Сергей Ролдугин. С руския президент се познават от юноши и е кръстник на Мария, дъщеря на Путин. Според документите Ролдугин е спечелил стотици милиони долари от съмнителни сделки.

В "Документите на Панама" фигурират и над 150 български граждани.

"Масивното изтичане на данни e най-голямото, известно досега", казва германският журналист Бастиан Обермайер от "Зюддойче цайтунг".

"Започнете ли да четете сега, ще ви трябват поне 26 години", допълва за гигантския обем информация един от редакторите на проекта Мар Кабра.

"Повечето от услугите на фирмите, които предлагат офшорна регистрация, са законни, ако сa съобразени със закона. Документите обаче показват, че банки, адвокатски кантори и други офшорни играчи често са пропускали да следват законовите изисквания, заради които да се уверят, че клиентите им не са участвали в криминални начинания, избягване на данъци или политическа корупция", казват журналисти от екипа на ICIJ. В данните има информация за банки, които са били движещи сили за създаването на трудни за проследяване компании на Британските Вирджински острови, Панама или други финансови райски кътчета. Журналистите открили почти 15 600 фирми, създадени от банки за техни клиенти, които искат авоарите им да бъдат обгърнати в тайна.

Сред разкритите е и бащата на премиера на Великобритания Дейвид Камерън Иън Камерън, който почина през 2010 г. Според документите той е помогнал за създаването на фонда Blairmore Holdings Inc. в Панама, който се рекламира в рекламни материали, че "не носи отговорност за данъчно облагане на своите приходи или капиталови печалби". В рекламите се твърди още, че фондът на Камерън "няма да бъде предмет на корпоративен данък или данък върху печалбите във Великобритания". 

Прочети още на Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

85
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
От години следя информацията за офшорките и филма е много добър - https://***.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9JoВ 8-та минута се казва ,че в света се въртят 21-32 трилиона в офшорки при около 90 трилиона световен БВП,и в 12-тата минута се казва за Холандия ,че през нея минават 11 трилиона годишно,а в 23-тата минута евродепутатка казва за 1 трилион данъци които ЕС не получава заради офшорките и т.н. като цяло ако в света се въртят 21-32 трилиона $ в офшорки умножено по 20% спестени от корпоративен данък следва грубо ,че 4 - 6 трилиона $ данъци не влизат в бюджетите на държавите в света а според преподавателя в американския университет "Бъркли" Габриел Зукман, който е автор на книга за скритото богатство на нациите сумата е 7,6 трилиона укрити данъци които невлизат в бюджетите на всички държави в света тоест едни си плащат съвестно данъците а други ги крият ?! - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1743677512577142Офшорките са незаконни ,криминално престъпление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Между другото много е забавно, да се слушат обясненията за разликата между това което извършиха властите на САЩ и това което стори Едуард Сноудън!....!!? За нас би било интересно и какви фирми има там нашето ДПС с каква дейност са , с какви пари са създадени и какъв невероятен успех имат имайки предвид естеството на бизнеса им.. Сравним само с този на основателя на Фейсбук , но ....какъв е продукта им и по какъв начин за толкова кратко време преборват конкуренцията ... !? ! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
. "Когато се замислиш за местата, в които активите, получени както по законен, така и по незаконен път, можеш да скриеш от любопитните очи на държавната власт, веднага се сещаш за Швейцария, Люксембург или Каймановите острови. Според панамските книжа, нито едно от тези места не е в топ-10 на най-популярните данъчни убежища в света за разлика от американския щат Невада, пише изданието.През 2010 г. Вашингтон приема Закона за данъчното облагане на чуждестранните сметки (FATCA), според който чуждестранните финансови организации трябва да се отчитат пред американските данъчни служби за собствениците на сметки, които са граждани на САЩ. Самият Вашингтон и до днес не бърза да предостави информация за чужденците, съхраняващи своите активи в САЩ. Този факт изданието нарича поразителен. Истинността на панамския архив официално НЕ Е потвърдена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"УикиЛийкс" назова поръчителите и спонсорите на т.нар. "Панамски досиета". Представители на международната социална мрежа разкриват, че скандалът с публикуването на документи на фирмата "Мосак Фонсека" е бил платен от властите в САЩ и Фонда на Сорос, за да бъде нанесен удар по авторитета на руския президент Владимир Путин."УикиЛийкс" заявяват тази своя теза на своята страница в Туитър. В частност от "УикиЛийкс" посочват, че зад атаката стои американският Център за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP), посочен като разследващ офшорните афери, и фондът на Сорос, който финансира Центъра за въпросното разследване, показвайки срещу кого "трябва да се копае". "Панамската атака срещу Путин е организирана от OCCRP. Тя е насочена срещу Русия и страните от бившия СССР и се спонсорира от USAID&Soros", пишат от "УикиЛийкс"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Господ Иисус Христос е казал ''няма нищо скрито което да не се открие и тайно което да не се узнае''/Мат.10:26/Изповядвам ''Символа на вярата'' на Православието и съм писал малко (авто)биография да се знае - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1741150916163135Трябва да обясня ,че това което е законно по земните закони не винаги е справедливо(законно) пред Бог ,и една от тези несправедливости са офшорките макар ,че и по земните закони са си незаконни.,и за банкирането е по-дълго за обяснение и трябва да се прочете книгата на проф. Валентин КатасоновПолитически разследвания (Световна кабала или Ограбване по еврейски) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че е взел решение за разсекретяване на множество архивни документи той подписа това с указ днес.И тихо добави: Става дума, доколкото аз знам по информация от архивното ведомство, за период от 1930 до 1989 година. Там има дела, простете, стукачай както и невинно репресирани с много интересни фамилии, някои документи ще удивят обществото и света.....Вчерашните врътки с панамските досиета получиха достоен моментален отговор. Момчетата, получаващи грантове от фондовете на Сорос, техните държави и прочие заинтересовани лица, мислеха, че играят в нападение. Само че този път с тях играха на пинг-понг, а те даже и не забелязаха. Наивници такива " :)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 4 rate down comment 7
The Big One
преди 8 години
Хоп, хоп, хоп, сега видяхте ли - хопа хоппп - защо от 2-ва месеца, хопа хоппп си денся казачок и си пиивам бърбънче, хоп, хопп, хоппаа хоппп. Много си малък Джуджаро, многоооо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 17 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
Това за Путин са кьор фишеци. Ако Путин имаше пари в достъпни за Запада дестинации отдавна да се бе разделил с тях. Целта е непрестанно да се втълпява че Путин е диктатор и грабител. Дали е вярно или не не е от особенно значение. Важен е шума....непрестанния шум. Кой ще ти чете толкова страници, а и как биха по неоспорим начин да докажат истинността на документацията пред ШИРОКАТА публика? !? Глупости на таркалета. Ако имаха желание тия зони нямаше да съществуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 5 rate down comment 1
honaniga
преди 8 години
Ей, Как добре му идва добре тази история на Цацаров. От тези 150 нашенци ще се намерят поне един-двама , които не са от нашите и на които ще се окаже, че не им е читава работата (не само избягване на данъци, защото ако има легален начин и аз и всеки нормален би се възползвал)Ще направи шумно разследване за пред простолюдието и Брюксел и ще обере овациите на тате. Само че, ако пред простолюдието мине, то пред Запада няма как да мине.Дреме ми на хурката дали Путин е с някаква далавера. Моя гледна точка ( с която съм съгласен с подскочилите като ощипани моми слугинажи на чужди интереси), че едва ли той би допуснал толкова лесно да бъде дескридитиран и да бъде зависим от чужди интереси. Той е от стара коза яре и има това което най-много цени. Другото са измишльотини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"В коментара на Крей Мъри се казва още:"Затова очаквайте да удрят Русия, Иран и Сирия, а малко за баланс да добавят по някоя западна страна като Исландия. Ще бъдат пожертвани и няколко британци, повечето в преклонна възраст. Корпоративните медии имат ексклузивен достъп до база данни, до която аз и вие нямаме. Те се въздържат дори от това да видят дали има деликатна информация за западни компании в тези документи. (...) Никога не забравяйте, че в крайна сметка "Гардиън" унищожи копията си на досиетата на Едуард Сноудън по нареждане на MI6. (...)"==http://epicenter.bg/article/Zashto-v-quot-Dosietata-na-Panama-quot-nyama-amerikantsi-/97537/11/33
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още