IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обмисля продажба на близо 20% дял от Роснефт на Китай и Индия

Властите в Москва се очаква да си осигурят 700 млрд. рубли (11 млрд. долара) от приватизацията, което би било рекорд

16:49 | 20.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руският президент Владимир Путин обмисля продажба на дялове от някои руски държавни предприятия на Китай и Индия заради затруднения да осъществи обещаните разходи по-малко от две години преди изборите, предава Bloomberg.

Кремъл търси купувачи на 19,5-процентов дял на държавния гигант Роснефт и сега за пръв път сигнализира, че предпочита съвместна сделка с две от държавите, които движат глобалното търсене на енергия, казват двама източници, запознати с процеса. Очаква се властите в Москва да си осигурят 700 милиарда рубли (11 милиарда долара) от приватизацията, което би било рекорд. В понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че „няма една предпочитана опция“ за сделката.

Ако две от трите най-големи азиатски икономики се присъединят към Роснефт, която добива повече петрол от Exxon Mobil, Путин ще може да покрие дупките в бюджета. Същевременно президентът може да укрепи геополитическата си позиция във време, когато конфликтите в Украйна и Сирия влошиха отношенията между Русия и Запада. Освен това така ще се получи баланс с близо 20-процентовия дял, който BP има в Роснефт.

„Това би бил логичен избор“, казва Владимир Тихомиров, главен икономист в BCS Financial Group в Москва. „Индия и Китай искат да подсилят връзките си с Русия, докато възможностите на Русия за инвеститори в Роснефт са ограничени“, допълва той.

И Китай, и Индия публично са проявявали интерес към Роснефт, но никоя от двете страни не е казвала дали е била обмисляна съвместна сделка.

Акциите на Роснефт поскъпнаха с близо 5% към 11 часа лондонско време, след като в петък беше записано 5,3-процентово поскъпване. От началото на година книжата поскъпнаха с около 50 на сто, припомня Bloomberg.

Руската енергийна стратегия се насочи към Азия, след като западните санкции заради участието на Кремъл в украинския конфликт ограничиха достъпа до финансиране, а търсенето от Европа отслабна дори и при ниските цени.

Китайската компания CNPC заяви през април, че обмисля възможността за участие в приватизацията, но не даде повече подробности. Китай е давал на Роснефт и други руски енергийни компании кредити на стойност над 100 милиарда долара през последното десетилетие. Тези пари помогнаха за придобивания, които превърнаха държавният гигант в най-голямата публична компания производител на петрол.

Макар че петролната търговия на Русия с Индия беше минимална, това започва да се променя, тъй като Индия конкурира Китай като център на глобалния растеж. Международната агенция по енергетиката прогнозира, че тази година Индия ще потребява 4,2 милиона барела дневно, а през 2040 г. - допълнителни 6 милиона барела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още