fallback

Русия: Ще се справим по-добре от други държави при нова финансова криза

Според заместник-министъра на финансите страната се е приспособила към шоковете и се представя "доста добре"

10:43 | 28.06.16 г. 14

Русия вероятно ще издържи на потенциална финансова криза по-добре от някои други страни, заяви заместник-министърът на финансите на страната Максим Орешкин във вторник.

„Проблемите вече са зад нас. Преживяхме огромни шокове, но ако си представим друга криза като глобалната финансова криза, в такъв случай Русия ще страда много по-малко, тъй като вече сме осъществили сериозни корекции в доста по-сурова среда през последните няколко години“, каза Максим Орешкин за CNBC по време на Световния икономически форум в Тиендзин.

Коментарите на Орешкин идват малко след референдума във Великобритания миналата седмица, на който гласоподавателите избраха излизане от Европейския съюз. Резултатите разтърсиха глобалните финансови пазари, предизвиквайки опасения, че сътресенията ще се разпространят и на развиващите се пазари.

САЩ и ЕС въведоха санкции срещу руски компании и физически лица с връзки в Москва след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. - същата година, в която цените на петрола започнаха значително да се понижават.

Орешкин каза, че страната е успяла да се приспособи към предишните шокове и че се справя „доста добре“ финансово с бюджетен дефицит от 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2016 г. и държавен дълг малко под 15% от БВП.

За Русия санкциите изиграха съществена роля през 2014 г. и в началото на 2015 г., но сега не са толкова важни. Свикнахме с тази нова ситуация“, каза още Орешкин.

Неговите коментари идват малко след като Русия и Китай подписаха серия от енергийни сделки по време на визитата на руския президент Владимир Путин в Пекин в събота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:53 | 11.09.22 г.
fallback