IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин: Смъртно наказание в Турция значи край на преговорите за ЕС

Политическата употреба на съдебната система и въвеждането на смъртното наказание значат край за перспективата за членство, заяви говорител на правителството

13:45 | 18.07.16 г. 51
Автор - снимка
Създател
Берлин: Смъртно наказание в Турция значи край на преговорите за ЕС

Федералното правителство на Германия изключва приемането на Турция в Европейския съюз (ЕС) при повторно въвеждане на смъртното наказание в страната.

„Ние отхвърляме категорично смъртното наказание. Една страна, в която има смъртно наказание, не може да се присъедини към Европейския съюз", заяви говорителят на правителството Щефен Зайберт в Берлин.

Същевременно той описа намерението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за връщане на смъртното наказание като "тревожно".  

Припомняме, че в неделя вечер турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова за дебат относно повторното въвеждане на смъртното наказание. Подобно наказание не се изпълнява в Турция от 1984 г. От 2004 г. то бе законово премахнато. В допълнение Турция пое ангажимент чрез допълнителни протоколи към Европейската конвенция за правата на човека да не прилага смъртното наказание.

„ЕС е общност на ценности и една общност, която се съгласява с факта, че смъртното наказание е извън нейните ценности". Повторното въвеждане „следователно означава край на преговорите за присъединяване".

Също и председателят на Бундестага Норберт Ламерт предупреди Турция да не въвежда повторно смъртното наказание.

Всеки турски депутати трябва да знае, „че политическата употреба на съдебната система и въвеждането на смъртното наказание значи край за перспективата за присъединяване на страната към Европейския съюз“ заяви Ламерт пред DPA. “Турският парламент в тази ситуация носи двойна отговорност- както вътрешна, така и външна".

ЕС разшири преговорите с Турция за членство в ЕС през юни. Двете страни се споразумяха да започнат преговори по 33-та глава за бюджетните въпроси. Откриването на преговорите бе обещано през март от лидерите на ЕС в замяна на оттеглянето на бежанци от Гърция и цялостната сделка по бежанската криза. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 7 години
ок, но това е друга тема ... иначе турция може да предпочита квото си иска, но и за това има правила. пък и то ги задължава ТЕ да не искат визи от нас, а не обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
Kандидатства за търговско споразумение, което няма шанс да се случи без падане на визите.В този смисъл и турция може да предпочете това хиихих, търговско споразумение без визи :-D :-DГолям купон ще е, уверявам те!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 7 години
не във всички щати, пък и САЩ от кога кандидатстват за ЕС ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 7 години
Дано го върнат, защото никой не иска повече турци в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 7 години
малко по висши от твоите които са замръзнали на ниво 19-ти век ... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 9
Императорът
преди 7 години
Какви "ценности" имате вие, бе - безгръбначни *** ??? Значи според вас и някой терорист, дето е изтрепал сто души, трябва да бъде отглеждан и хранен от близките на жертвите си? Тоя, дето изпогази хората в Ница - ако не бяха го застреляли - и той ли щеше да има право да живее? Вие знаете ли бе, *** - какво се случва и в България? Според вас изверги, които разбиват с тояга черепът на възрастна жена, изнасилват я брутално докато агонизира, а накрая и отрязват главата, също ли са "хора" и имат "човешки права"?ВСЕКИ, който отхвърля възможността за смъртно наказание дори при несъмнена вина на извършителят, дори и при най-зловещи и ужасяващи престъпления, е ВРАГ на всякакви ценности, защото поставя животът на извергът-убиец над животът на жертвите му !!!! И за ваше сведение, Конвенцията ДОПУСКА възможността за смъртно наказание, поне прочетете правният текст, който коментирате, не е толкова обемист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
abdul
преди 7 години
Сега е момента да си взимаме Босфора, Македония и малко от северна Гърция :-DДа не сме капо накрая :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
0pk
преди 7 години
Бе мани го ти ЕС, виж накъде отиват работите в НАТО. Във въздуха се носи очакване за въздушни двубои над Босфора между Галактическите носители на демокрация и въздушните сили подвластни на режима на диктатора Ердоган, последвани от масирани удари на крилати ракети по различни болници, работилници и сватбени тържества на територията на Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още