fallback

Турция забрани на академиците да напускат страната

Научните работници, които работят зад граница, трябва незабавно да се върнат в родината си

12:32 | 20.07.16 г. 8
Автор - снимка
Създател

Турското правителство нареди на университетите в страната да преустановят командировките на своите служители, предава държавната Анадолска агенция. Според медията на академиците им е забранено да напускат страната.

В съобщение до университетите в Турция компетентният орган за висшето образование YOK настоява учените, които са в чужбина в момента, да се приберат незабавно в страната. Изключения трябва да има само за научни работници, чиято дейност се характеризира като „абсолютно необходима". 

В допълнение органът поиска досиетата на всички служители на университетите да бъдат прегледани за това дали имат връзки с движението на проповедника Фетхуллах Гюлен. Гюлен е бивш съюзник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, но сега е считан от него за обществен враг. Ердоган нарече Гюлен „ръководителя на осуетения опит за преврат“. Анкара класифицира движението му като „терористична тайна организация", която е създала „паралелна държава" в Турция. Резултатите от проверките трябва да бъдат подадени до 5 август.

Освен това на университетите им е заповядано да уволнят всички декани и ректори. Според Анадолската агенция става дума за 1176 декани в държавни висши учебни заведения и 401 декани в частни университети. 

От уикенда насам са били арестувани над 7500 души, сред които 6000 войници. Хиляди полицаи и почти 3000 съдии и адвокати са уволнени. 

Във вторник бяха уволнени 15 000 учители и университетски преподаватели, след като Министерството на образованието обвини въпросните служители за връзки с Фетхуллах Гюлен. Отстранени са и служители в армията, държавната администрация, местните власти и Съвета по религиозните въпроси. 

Също във вторник медийният регулатор в Турция отне лицензите на 24 радиа и телевизии, обвинени във връзки с Гюлен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:41 | 07.09.22 г.
fallback