fallback

Юнкер: Турция няма да стане член на ЕС скоро, ако върне смъртното наказание

Председателят на ЕК заплаши с незабавно прекратяване на преговорите за членство

11:37 | 25.07.16 г. 4

Турция няма да стане член на Европейския съюз (ЕС) скоро и преговорите за членство ще бъдат незабавно прекратени, ако властите възстановят смъртното наказание. Това коментира председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер пред френската телевизия France 2, предава Ройтерс.

„Смятам, че Турция – сегашното ѝ положение, не е в позиция да стане член на ЕС скоро и дори в по-дългосрочна перспектива“, коментира Юнкер.

За връщането на смъртното наказание в Турция се заговори след опита за неуспешен преврат от нощта на 14 срещу 15 юли. Това предизвика незабавни предупреждения от Брюксел и другите влиятелни европейски столици, но преговорите за членство, подновени заради споразумението за бежанския поток, не са спрени в момента.

Снощи десетки хиляди привърженици и на управляващата Партия на справедливостта и развитието, и на опозицията в Турция се обединиха и излязоха на демонстрация в подкрепа на демокрацията на пл. „Таксим“ в Истанбул. Държавните медии пък излъчиха цялата реч на лидера на основната опозиционна партия – Републиканската народна партия, Кемал Киличдароглу.

Като друга демонстрация на обединение след опита за преврат, организиран от фракция във въоръжените сили на Турция, ръководителят на военновъздушните сили направи изявление, в което подчертава своето „абсолютно подчинение“ на Генералния щаб, посочва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:19 | 11.09.22 г.
fallback