IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Турция няма да стане член на ЕС скоро, ако върне смъртното наказание

Председателят на ЕК заплаши с незабавно прекратяване на преговорите за членство

11:37 | 25.07.16 г. 4
<p>
	Десетки хиляди излязоха на демонстрация в подкрепа на демокрацията в Истанбул. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Десетки хиляди излязоха на демонстрация в подкрепа на демокрацията в Истанбул. Снимка: Ройтерс

Турция няма да стане член на Европейския съюз (ЕС) скоро и преговорите за членство ще бъдат незабавно прекратени, ако властите възстановят смъртното наказание. Това коментира председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер пред френската телевизия France 2, предава Ройтерс.

„Смятам, че Турция – сегашното ѝ положение, не е в позиция да стане член на ЕС скоро и дори в по-дългосрочна перспектива“, коментира Юнкер.

За връщането на смъртното наказание в Турция се заговори след опита за неуспешен преврат от нощта на 14 срещу 15 юли. Това предизвика незабавни предупреждения от Брюксел и другите влиятелни европейски столици, но преговорите за членство, подновени заради споразумението за бежанския поток, не са спрени в момента.

Снощи десетки хиляди привърженици и на управляващата Партия на справедливостта и развитието, и на опозицията в Турция се обединиха и излязоха на демонстрация в подкрепа на демокрацията на пл. „Таксим“ в Истанбул. Държавните медии пък излъчиха цялата реч на лидера на основната опозиционна партия – Републиканската народна партия, Кемал Киличдароглу.

Като друга демонстрация на обединение след опита за преврат, организиран от фракция във въоръжените сили на Турция, ръководителят на военновъздушните сили направи изявление, в което подчертава своето „абсолютно подчинение“ на Генералния щаб, посочва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
А пък Ердоганя ше си го премести от мнението на опиенчения !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Абе на тебе верно ти лопа дъската , не чак толкоз че да пишеш с големи букви , ама има време...Турция щяла да замести напълно Великобритания в ЕС !*** на преглед !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
Императорът
преди 7 години
Юнкер е толерастка мишка. Според него дори извергът, дето мачкаше децата като *** с камиона в Ница, има "право на живот" и то в затвор с луксозни условия - и ако не бяха го гръмнали със сигурност щеше да получи това и да живее много по-комфортно от половината население на България.В същото време Европейската конвенция ДОПУСКА възможността за смъртно наказание, ако такива са законите на някоя държава.Не Летящия сокол е проблемът - *** като туск и нему подобните са проблемът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 15
lyusien
преди 7 години
В Турция няма да бъде въведено смъртно наказание Да спрат да ги заплашват от Брюксел По добре е да водят конструктивна политика с Турция Тази страна рано или късно ще стане член на Е С и ще замести напълно Великобритания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още