IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермерите в Русия очакват да приберат рекордно количество зърно

До момента са ожънати около 70 млн. тона, отчете Дмитрий Медведев

17:34 | 15.08.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Около 70 млн. тона зърно са прибрани до момента от фермерите в Русия, съобщи премиерът Дмитрий Медведев, като цитира данни за реколтата към 12 август. 

Това е почти с една трета повече, отколкото за същия период на миналата година, е казал Медведев на заседание с вицепремиерите, предаде РИА Новости. Премиерът е отбелязал, че миналата година реколтата също е била добра.

Междувременно Банката за развитие на Русия (Внешэкономбанк) прогнозира, че ръстът на аграрния сектор в страната може да се ускори до 3,1% през 2016 г. при 3% през 2015 г., съобщава zol.ru.

Основен двигател на ръста е очакваният рекорден добив на зърно от 115 млн. тона при добри климатични условия.

Според прогноза за 2017 г. обаче реколтата от пшеница и царевица ще се върне на нива, които ще доведат до негативна динамика на производството. Така според анализаторите през 2017 г. зърнената реколта ще намалее с 9,4%, а производството на пшеница - с 14,8%. Догодина анализаторите очакват ръст на селското стопанство от 0,4%, а в бъдеще той ще се стабилизира на 2,2 - 2,6%.

Експертите очакват още през 2016 г. да се увеличат прибраните количество слънчоглед и рапица (съответно с 7,4% и 10,9%). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
ааа тва тея "фалиралите" .... :)) а беше рекордьор ФАЩ ама са вече не е, а е вече бензиностанцията с ракетите .... :)) Щеха да фалират щеха тва щеха онова ама йок .... даже се разрастват ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още