Потенциалът за развитие на месодайното говедовъдство у нас е висок на фона на популярността на т.нар. “стек култура”. Необходимо е обаче фермерите да подобрят някои аспекти от отглеждането на животните, включително и храненето.
Това коментира пред БТА изпълнителният директор на Асоциацията за развъждане на месодайните породи говеда в България Андрей Чалъков. Организацията организира първия по рода си форум, посветен на месодайното говедовъдство – СТЕКСПО, който ще се състои от 30 септември до 2 октомври в Ямбол.
Чалъков посочва, че в България има шанс да се яде местно крехко телешко месо. Според него през последните 10 години ситуацията в сектора на месодайното говедовъдство доста се е променила и развитието е в положителна посока.
Той прогнозира, че до 2020 г. България ще има същото телешко, със същото качество и отговарящо на всички стандарти, каквото се предлага от вносителите.
Проблемът на България е, че няма традиции и база за отглеждане на месодайни породи говеда. Чалъков подчертава, че страната ни традиционно има повече опит в развитието на овцевъдството. В момента обаче има отлив от него и намаляване на поголовието, като едновременно с това става все по-интересно отглеждането на месодайни крави. Преди те са отглеждали предимно експериментално. Във високопланинските и предпланинските райони приоритетно са се гледали овце, коментира експертът.
Обратът в сектора се дължи на увеличеното търсене на телешко месо основно от Хо-Ре-Ка сектора. Постепенно се променя и културата на консумация на месо от дребните потребители и стек културата се развива все повече за сметка на консумацията на свинско месо.
Все още обаче консумацията на телешко месо в България е ниска – около 1 кг годишно на глава от населението.
Чалъков е оптимист, тъй като фермерите отглеждат все по-прецизно животните и подобряват пасищата. Ползването на земеделските земи все повече се оптимизира, а интересът в по-труднодостъпните планински райони се засилва, защото отглеждането на пасищни животни е единственият начин хората там да си докарат доходи.
Много малко фермери обаче могат да си позволят затворен цикъл на производство. Според Чалъков оптималният вариант за развитие на сектора е специализацията – “отглеждаш животните до 9 месеца и ги продаваш, след което ги взима друг фермер, доугоява ги и ги дава на кланица”.
“С близо 1,3 млн. ха пасища в България и минимум до 700 хил. майки потенциалът ни за производство на телешко месо у нас е наистина голям. При положение, че консумираме едва 1 кг годишно, е добре това да бъде експортна стока”, посочва Чалъков.


Проливните дъждове предизвикаха нови наводнения край Царево
Благотворителен кулинарен фестивал за Никулден се провежда във Варна
Авария остави район на Варна без вода днес в събота
Сашо Андреев и Ивелина Шенкова спечелиха „Златен пояс“ за най-добър спортист за 2025 г.
Над 12 000 именици във Варна празнуват на Никулден
Fitch понижи перспективата за Унгария до „негативна“ заради предизборния бюджет
Новата стратегия за сигурност на Тръмп атакува съюзниците, а не враговете на САЩ
Край на кеша? Как дигитализацията ще промени плащанията в Европа
ChatGPT държи лидерството пред Google Gemini
Европа е изправена пред най-трудния момент в опитите си да избегне разрив със САЩ
Кога са изобретени електрическите прозорци
Новото AUDI E7X изобщо не прилича на... Audi
Мercedes реши близкото бъдеще на G-Class
Как влияят на мощността диаметърът на цилиндрите и ходът на буталата
Бизнесмен организира погребение за късметлийската си кола
Генерациите в сблъсък: защо днешните различия са толкова остри
БСП включи задна скорост, остава в управлението
Земетресение разлюля Румъния тази сутрин
"Арапя" отново наводнен, много вода и по пътищата в района на Царево ВИДЕО
Наводнени булеварди в Пловдив, свлачище на пътя Асеновград-Смолян