IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Европа се опитва да примами обратно емигрантите си

Брутният вътрешен продукт на региона понася удари заради хората, заминали на Запад в търсене на по-добро бъдеще

11:15 | 17.08.16 г. 42
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Източна Европа все повече се опитва да върне назад вълната от емигранти, която подкопава икономическите ѝ перспективи и влошава вече мрачното ѝ демографско бъдеще, коментира Bloomberg

„Искам ви обратно“ (I want you back) е мотото, което Латвия избра, за да примами обратно гражданите си, решили да заминат към Западна Европа в търсене на повече възможности за работа и по-високи заплати.

Полска програма пък предлага съвети за заетост, жилища и здравеопазване, а Румъния се обединява с частния бизнес, предлагайки стипендии и организирайки кариерни изложения, за да изкуши талантливите си граждани да се завърнат.

Кампаниите получиха нов тласък, след като вотът за Brexit хвърли съмнения върху бъдещия статут на чуждестранните работници във Великобритания.

Диаспората, която живее в чужбина, представлява огромен неизползван потенциал за техните родни страни“, казва Рокас Граяукас, икономист в Danske Bank, базиран в литовската столица Вилнюс. Временна работа в чужбина може да бъде полезна, тъй като предлага нови умения и начини на мислене, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 14 rate down comment 19
DutyFree
преди 7 години
ДОБРЕ ДЕ, НАЛИ СМЕ ЕВОПЕЙСКИ ГРАЖДАНИ НА ЕВРОПА!!! КАКВИ ЕМИГРАНТИ В ГЕРМАНИЯ, НАЛИ СМЕ ЕВРОПА!!! И НАЛИ ВСИЧКИ ДОПРИНАСЯМЕ ДА ИМА ЗА ВСИЧКИ !! ЕДНИ ПОВЕЧЕ, ЕДНИ ПО МАЛКО... КАК АЗ БЪЛГАРИНА СЪМ ЕМИГРАНТ В ГЕРМАНИЯ НАЛИ ПЛАЩАМ ДАНЪЦИ ТАМ И ОТ ТЯХ СЕ ПЛАЩА ПАК ЗА БЪЛГАРИЯ !!!ЕЙ ТИЯ ИНВЕСТОРА НЕ СЕ НАУЧИХА КАКВО Е ЕС И ИКОНОМИКА И КАКВИ СТАТИИ ПРЕВЕЖДАТ ПЪЛЕН УЖАС... ВЕЧЕ... ДО КОГА ЩЕ ТЪРПИМ НЕКАДЪРНОСТИТЕ НА ЕКИПА ВИ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 11
khao
преди 7 години
няма нищо по нормално в един голям съюз хората (работната ръка) да е силно мобилна ... така идва и интеграцията (смесването) между различните народи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 3
THE TRADER
преди 7 години
"латвийската капитал Вилнюс" !!!!!!!!!Викторийо, Викторийо... Хич те няма пиле... Хем си тъпо, хем в старанието си да си оригинално не знаеш вече какво и да пишеш! Тая медия или там каквото е... вече наистина за нищо не става!!!Иначе има и автори и редактори! Може и още маймуни да накачулите на клона, все тая...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 43
s3
преди 7 години
Не всичко в този живот трябва да е пари.Хората трябва да бъдат патриоти, а у нас масово всеки се прави на тарикат и заминава да работи в чужбина. А после вика, ами аз искам да се върна, ама за мен ако може да е по-добре. Е как да е по-добре като си тарикат и си заминал да работиш навън за свои личен интерес? Къде ти е патриотизма?А преход и реформи се правят с работа, те не идват наготово. Затова и още сме на средата на прехода у нас, защото трябва работа, а тарикатите ходят да работят навън. Е не става така. Може би трябва да се сложи някакво ограничение на правото да емигрираш, както беше навремето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 51 rate down comment 11
lyusien
преди 7 години
Емигрантите ще се върнат в България при две важни условия Не става въпрос за пари По важното за тях е 1Корупцията дя бъде доведена до нормално приемливи за обществото размери 2. Правилата да се спазват така както се спазват в страните където българите са емигрирали Докато в българия при дребни пътни инциденти вместо да отбият в дясно и да извикат полиция българите започват жестоко да се бият и обиждат и властите подминават с лека ръка това нито един емигрант няма да се върне в България Тома трябва да е ясно на българските политици като бял ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още