IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изказване на Ердоган за островите нагнетява напрежение между Турция и Гърция

Турският президент е недоволен от Договора от Лозана, с който се установяват границите на съвременна Турция

13:31 | 30.09.16 г. 16
<p>
	Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: архив, Ройтерс

Напрежението между Турция и Гърция отново ексалира, този път заради изказване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за Договора от Лозана, с който се установяват границите на съвременна Турция след края на Османската империя.

Пред представители на регионите Ердоган е коментирал, че договорът ощетява страната му. „В Лозана ние се разделихме с островите, които виждате от брега“, казал е той, като е допълнил, че договорът е вреден за Турция.

„Противниците на Турция през Първата световна война ни принудиха да подпишем Севърския договор от 1920 г. и ни уговориха да подпишем Лозанския договор от 1923 г. Опитаха се да ни измамят, представяйки този договор като победа. В Лозана ние дадохме на Гърция островите в Егейско море, виковете от които се чуват и на нашите брегове. Там има наши светини и наши джамии. Ние и досега се борим за шелфа. Тези проблеми възникнаха заради тези, които са стояли на масата на преговорите в Лозана и не са успели да защитят нашите права“, казал е Ердоган.

От гръцкото външно министерство посочват, че всички трябва да уважават Договора от Лозана, тъй като той е „една реалност в цивилизования свят, която никой, включително и Анкара, не може да игнорира“, посочва изданието.

Източници на вестника посочват обаче, че ведомството смята, че изказването на Ердоган е предназначено за „вътрешна консумация“.

Коментарите на турския президент идват в момент, в който Анкара настоява НАТО да прекрати патрулите си в Егейско море, които имат за цел да предотвратят нелегална имиграция към гръцките острови. Според запознати източници Турция вече е отправила официално искане с мотива, че притокът на мигранти значително е намалял през последните месеци.

Заради изказването на Ердоган Дора Бакояни, координатор по въпросите на външната политика и отбраната на партията „Нова демокрация“ и бивш външен министър на Гърция, коментира, че трудният климат в отношенията между Гърция и Турция допълнително се обременява.

Припомняме, че турски военни пилоти избягаха в Гърция след неуспешния опит за преврат в Турция от средата на юли. Гръцки съд трябва да реши дали да ги екстрадира в Турция. Делото в момента тече, но Анкара продължава да настоява, че пилотите трябва незабавно да бъдат екстрадирани.

Тя призова гръцкото външно министерство да реагира незабавно, като изтъкна, че всяко оспорване на съществуващи договори, на които се основават гръцко-турските отношения, крие проблеми за утрешния ден, предава БТА.

„Неоосманизмът принадлежи на миналия век и отношенията на страните се градят с поглед към бъдещето“, казва Бакояни.

Парламентарният представител на Демократичния блок, представен от партиите ПАСОК и Демократичнала левица ДИМАР каза, че "опиянението" на Ердоган от победата му срещу превратаджиите не представлява оправдание за налудничавите му изявления, като го призовава незабавно да преустанови безотговорната си политическа тактика.

В свое съобщение гръцката комунистическа партия отбелязва, че изявленията на Ердоган са опасни и провокативни и са в рамките на системното усилие на турското ръководство да оспори егейските острови и изобщо границите и суверенните права на Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 8 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
.....и че армия от 1 000 човека може с лекота да спре 50 000 000 армия от диваци ...........................................Така ли?! Че те в такъв случай за 20 минути биха могли да се справят с Ислямска държава. Но явно не искат гадовете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 8
Боян
преди 7 години
Явно не си от този свят, щом си мислиш, че диваците могат да направят нещо на ЕС. Вярно е че Западния свят е затънал яко в ***, но диваците са много по зле. Да не говорим на какво ниво са вече оръжията и че армия от 1000 човека може с лекота да спре 50 000 000 армия от диваци с лекота, е вярно ще се наложи да не са много хуманни но европейците ще го преодолеят все някак си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Може и така да е, НО е факт че има втората по численост армия в НАТО и спира бежанците в момента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 5
Боян
преди 7 години
Ако си мислиш, че Турция и Русия имат изобщо някаква обща цел като изключим страха им от ЕС си абсолютно заблуден, всичко е парлама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
:) Кого командват бе пич? Застаряващо население, социални общества, младежи, разчитащи на социални помощи, домакинства, затънали в кредити, небоеспособни армии..Западните общества са мързеливи и затлъстели лицемери. Винаги смърдящите, космати варвари, ядящи каквото намерят и спящи на пода са били много по-жизнеспособни от префинените цивилизовани аристоктати, които могат да с.е.р.а.т само на тоалетна чиния и да се мият на биде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
Боян
преди 7 години
Имаш безкрайно невярна представа за Турция, тя вече не е нито светска държава нито пък каквато и да е понеже в нея се делят на по поне 30 признака като почнеш религия, националност, култура, отношение към жените, отношение към науката, за и против религията в живота на хората и квото се сетиш. Това е една огромна *** от изключително необразовани хора, които могат лесно да се манипулират понеже над 90% са много умствено изостанали от средно статистическия европеец. А това за военна сила и че държали някого за топките е абсолютна тъпотия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
emilioner
преди 7 години
Май всички забравят колко века западноевропейските сили командват света и полумаймуните,това че сами си слагат спирачки от втората световна насам не значи че са слаби?Света е организиран по техен ред и подобие защото моделът им е най успешен.Радвайте се че го споделят с нас къде нямаме тоя потенциал за развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Изглежда логично, но няма да стане. И Путин и Ердоган няма как да се разберат. Всичко което правят е да се усмихват лицемерно, докато се опитват да се докопат един друг и понеже им е изгодно да се правят на приятели за пред запада
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
misanthrope
преди 7 години
A ти не си ли даваш сметка, че ако беше толкова лесно да го набият, щяха вече да са го набили :) Истината е, че Турция пази вратата на Европа от дивите азиатски и африкански орди, показва на мюсюлманите, че има такива животно, като светска мюсюлманска държава, осигурява на евротарикатите евтина и много работна ръка и производствена площадка за стоките на големите им компании, има огромна диаспора в Германия и плаща пенсиите на немците и няма кой да и излезе насреща в Европа и като военна сила. На Ердоган много добре му е ясно, че ги държи за топките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Като гледам накъде отиват нещата... лошо.Турция е тръгнала много здраво да си гони собствените интереси и оставам с впечатление, че нито НАТО, нито който и да било друг им е необходим в това начинание.Мисля че в даден момент Русия и Турция ще сключат някакъв стратегически пакт защото няма начин руснаците да не се възползват от ситуацията. И аз например не бих пропуснал този исторически шанс ако можех да се възползвам от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още