fallback

Изказване на Ердоган за островите нагнетява напрежение между Турция и Гърция

Турският президент е недоволен от Договора от Лозана, с който се установяват границите на съвременна Турция

13:31 | 30.09.16 г. 16

Напрежението между Турция и Гърция отново ексалира, този път заради изказване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за Договора от Лозана, с който се установяват границите на съвременна Турция след края на Османската империя.

Пред представители на регионите Ердоган е коментирал, че договорът ощетява страната му. „В Лозана ние се разделихме с островите, които виждате от брега“, казал е той, като е допълнил, че договорът е вреден за Турция.

„Противниците на Турция през Първата световна война ни принудиха да подпишем Севърския договор от 1920 г. и ни уговориха да подпишем Лозанския договор от 1923 г. Опитаха се да ни измамят, представяйки този договор като победа. В Лозана ние дадохме на Гърция островите в Егейско море, виковете от които се чуват и на нашите брегове. Там има наши светини и наши джамии. Ние и досега се борим за шелфа. Тези проблеми възникнаха заради тези, които са стояли на масата на преговорите в Лозана и не са успели да защитят нашите права“, казал е Ердоган.

От гръцкото външно министерство посочват, че всички трябва да уважават Договора от Лозана, тъй като той е „една реалност в цивилизования свят, която никой, включително и Анкара, не може да игнорира“, посочва изданието.

Източници на вестника посочват обаче, че ведомството смята, че изказването на Ердоган е предназначено за „вътрешна консумация“.

Коментарите на турския президент идват в момент, в който Анкара настоява НАТО да прекрати патрулите си в Егейско море, които имат за цел да предотвратят нелегална имиграция към гръцките острови. Според запознати източници Турция вече е отправила официално искане с мотива, че притокът на мигранти значително е намалял през последните месеци.

Заради изказването на Ердоган Дора Бакояни, координатор по въпросите на външната политика и отбраната на партията „Нова демокрация“ и бивш външен министър на Гърция, коментира, че трудният климат в отношенията между Гърция и Турция допълнително се обременява.

Припомняме, че турски военни пилоти избягаха в Гърция след неуспешния опит за преврат в Турция от средата на юли. Гръцки съд трябва да реши дали да ги екстрадира в Турция. Делото в момента тече, но Анкара продължава да настоява, че пилотите трябва незабавно да бъдат екстрадирани.

Тя призова гръцкото външно министерство да реагира незабавно, като изтъкна, че всяко оспорване на съществуващи договори, на които се основават гръцко-турските отношения, крие проблеми за утрешния ден, предава БТА.

„Неоосманизмът принадлежи на миналия век и отношенията на страните се градят с поглед към бъдещето“, казва Бакояни.

Парламентарният представител на Демократичния блок, представен от партиите ПАСОК и Демократичнала левица ДИМАР каза, че "опиянението" на Ердоган от победата му срещу превратаджиите не представлява оправдание за налудничавите му изявления, като го призовава незабавно да преустанови безотговорната си политическа тактика.

В свое съобщение гръцката комунистическа партия отбелязва, че изявленията на Ердоган са опасни и провокативни и са в рамките на системното усилие на турското ръководство да оспори егейските острови и изобщо границите и суверенните права на Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:35 | 10.09.22 г.
fallback