IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия няма да увеличи добивите на петрол през 2017 г. при споразумение на ОПЕК

Находищата, по които се работи от тази година, ще продължат да се експлоатират, а ще се намаляват добивите от старите полета, обясни руският енергиен министър

12:47 | 24.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Русия може да ревизира плановете си за добив на петрол за 2017 г., ако споразумението за глобално замразяване влезе в сила, обяви руският енергиен министър Александър Новак, цитиран от Ройтерс.

„Съгласно нашите планове производството на петрол ще се увеличи през следващата година. Ако запазим добива си на сегашното му ниво, ще направим нашия принос. За нас това реално ще означава да намалим производството с 200-300 хил. барела на ден (през 2017 г.)“, каза той пред журналисти.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще проведе среща на 30 ноември във Виена, като целта е да се постигне окончателно споразумение за ограничаване на добива на петрол.

Руските петролни компании обаче казват, че ще повишат производството си през следващата година, след като то вече достигна рекордни нива през последните месеци заради възлагането на нови полета.

Находищата, по които се работи от тази година, ще продължат да се експлоатират обаче, а общият добив ще се намали от намаляването на добивите от "кафявите" полета, т.е. тези, които се експлоатират вече няколко години, обясни Новак.

Консултациите с ОПЕК протичат положително и Русия ще проведе разговори с няколко страни производителки на петрол извън организацията, включително Казахстан и Мексико, каза още министърът на енергетиката на Руската федерация.

„В момента работим основно със страни извън ОПЕК. Казахстанският министър сега лети към Москва, вчера проведохме разговори с Узбекистан, а днес ще проведем преговори с други страни, с Мексико. Ангажирани сме да постигнем споразумения и не само страни от ОПЕК ще могат да присъстват на разговорите“, каза Новак, цитиран от ТАСС.

Не е бил осъществен контакт със САЩ с цел обсъждане на глобално замразяване на добивите на петрол. От разговорите с Норвегия е станало ясно, че Осло няма да участва в сделката, каза още Новак.

Според енергийния министър на Русия никой не може да прогнозира как би бил балансиран пазарът на петрол, съобщава още Ройтерс.

Той добави, че глобалният излишък на петрол ще възлиза на 1 млн. барела на ден към края на годината спрямо 1,8 млн. барела на ден в началото на 2016 г.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
lyusien
преди 7 години
Страните производителки на петрол наистина ли не разбират за какво става въпрос или просто не искат да разберат Замразяването не върши работа Нужно е намаляване на добивите за да бъде ликвидирано пренасищането на пазара Само не ми е ясно как може да стане това Русия явно няма да намали добивите Същото се отнася за Иран Ирак Либия и Нигерия Остават С А Кувейт и О А Е Те могат да ги намалят но веднага ще загубят пазарен дял което е по лошо от ниските цени Така че пригответе се за стабилни цени на петрола но на ниски нива Между 43 и 48 долара за барел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още