fallback

Как машината за дезинформация на Кремъл взе на прицел Европа

Разширяващата се държавна медийна империя на Русия се активизира преди изборите тази година в Холандия, Франция и Германия

10:57 | 16.02.17 г. 32

В момента, в който центристкият кандидат за президент на Франция Еманюел Макрон започна да напредва в социологическите проучвания напоследък, кампанията му беше ударена от твърдения, които го определят за „американски агент“ и намекват, че е хомосексуалист, подкрепян от „много богато гей лоби“. Източникът? Спутник, информационна агенция, контролирана от Кремъл, разказва Bloomberg.

Напомняйки за съветските пропагандни усилия, разширяващата се държавна медийна империя на Русия се активизира преди изборите тази година в Холандия, Франция и Германия – поставяйки нащрек политическото статукво на Европа, след като разузнавателни агенции обвиниха Русия в намеса в президентски избори в САЩ. Спутник и RT – държавна глобална телевизионна мрежа, „превръщат ежедневната си работа в разпространение на фалшиви новини“, каза Ричард Феранд, генерален секретар на партията En Marche! на Макрон, за телевизия France 2 на 13 февруари.

В Германия глобалните медийни операции на Кремъл отразяват нашироко популистките крайнодесни и леви партии, критикуващи имиграционната политика на отворените врати на канцлера Ангела Меркел. Във Франция внезапният възход на Макрон подби кандидата на консерваторите Франсоа Фийон – бивш министър-председател, който призова за по-топли отношения с Кремъл и прекратяване на санкциите срещу Русия. Историите на Спутник и RT до голяма степен симпатизират на Фийон, чиято кандидатура бе ударена и от обвинения, че е дал на съпругата и децата си държавни позиции, и на Марин льо Пен от крайнодясната Национален фронт, подчертавайки нейната проруска и антиевропейска позиция. И двете медии са по-нападателни срещу проевропейския Макрон, намеквайки, че бившият министър на икономиката е използвал позицията си, за да помогне на чуждестранни банки и компании.

Спутник – преродената съветска информационна агенция Новости, оперира на няколко езика. RT, мрежа на няколко езика, която се самоопределя като руския вариант на CNN и Al Jazeera, се управлява от довереник на президента Владимир Путин.

С 22 офиса по света и екип от 1000 души бюджетът на RT скача от 30 млн. долара през 2005 г. до около 320 млн. долара тази година, и то в момент, в който по-голямата част от държавния бюджет бе намален по време на рецесията. В момента бюджетът ѝ включва 20 млн. долара за стартиране на френскоезична телевизия, която се очаква да започне работа по-късно тази година, в допълнение към английската, испанската, германската и арабската версии.

„Виждаме страна, която, използвайки като оръжие дезинформацията, е създала това, което може да разглеждаме като епоха на постистината“, предупреди британският министър на отбраната Майкъл Фалън на 2 февруари. Западът „трябва да направи повече, за да се справи с тази фалшива реалност“.

Русия отхвърля критиките като лицемерие. Путин, който твърди, че мисията на RT е да „пречупи англо-саксонския монопол“ в глобалните новини, каза на 9 февруари, че водещите европейски медии са се превърнали в „оръжие за манипулиране на мнението“. Говорителят на Кремъл Дмитри Песков на 14 февруари заяви, че вниманието, което руските медии получават, е доказателство за техния успех и призова чуждите медии да „избягват фалшивите новини, когато говорим за RT и Спутник“. И двете медии отричат разпространяването на фалшиви истории за френските избори.

Информационните инструменти на Кремъл вече оставиха своя отпечатък в Италия и Холандия. Няколко седмици преди референдума през декември, заради който министър-председателят Матео Ренци подаде оставка, RT предаде на живо във Facebook кадри, за които твърдеше, че показват масови протести в Рим срещу Ренци. Излъчването бе гледано от 1,5 млн. души и бе широко споделяно в социалните медии, твърди италианският ежедневник La Stampa. Всъщност обаче това бяха привърженици на Ренци.

Миналата година в Холандия Спутник пък публикува видео, за което твърдеше, че е направено от украински екстремисти, заплашващи да нападнат холандците, които гласуват с „не“ на по-близки отношения между Украйна и ЕС. Украинските власти и независими анализатори определиха видеото като фалшиво.

Влиянието на RT може би е ограничено. Каналът е „силно полемичен, идеологически и антизападен, най-вече антиамерикански“, казва Елън Мицкевич, професор по политология в Duke University, изучаваща RТ. Тя казва, че само около 1% от видеата на RT в YouTube – за които компанията твърди, че са гледани над 4 млрд. пъти – са политически и че телевизионната ѝ публика е малка. Във Великобритания през януари RT е имала дял от само 0,05% от всички зрители, което е по-малко от уелския канал Channel 4. Затова стотиците милиони долари, похарчени за RT, може би са „пропилени пари“, казва Мицкевич.

Според британския медиен регулатор Ofcom RT е нарушила стандартите за безпристрастност 10 пъти – повече от всяка друга телевизия – откакто каналът започва да работи в страната през 2005 г. Повечето от тези нарушения са се случили през последните две години, като те включват истории за НАТО, Украйна и Турция, както и едно, според което ВВС е представила фалшива новина за химически атаки в Сирия.

През 2015 г. Германия сама усеща колко бързо може да се разпространява руската дезинформация. През януари руската държавна телевизия Channel One съобщава за предполагаемо групово изнасилване на 13-годишна етническа руска девойка от имигранти в Германия. Историята, разпространявана от RT и Спутник дори след като германската полиция установява, че не се е случвало никакво изнасилване, извежда десетки хиляди рускоговорящи на улиците в Германия, протестиращи срещу имиграционната политика на Меркел.

Излъчванията на RT са достигнали 1 млн. гледания в социалните мрежи, твърди Щефан Майстер, анализатор в German Council on Foreign Relations в Берлин. „Разбира се“, казва той, „тези публикации може да отекват сред антиевропейските, антинатовските и антиамериканските групи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
fallback