fallback

Графика на деня: Защо победа на Марин льо Пен може да се отрази зле на Русия?

Обещанието на Льо Пен да изкара Франция от еврозоната може да унищожи и икономиката и финансовата стабилност на Русия

10:41 | 17.02.17 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Партията на крайнодесния кандидат за президент на Франция Мари льо Пен получи финансиране от руска банка и бива отразявана доста положително в държавните руски медии. Дали това означава, че Кремъл наистина иска тя да бъде избрана? Не е задължително, коментира Bloomberg.

Обещанието на Льо Пен да изкара Франция от еврозоната – което може да разцепи европейската единна валута, може да унищожи и икономиката и финансовата стабилност на Русия.

Чуждестранни валутни резерви

Русия държи близо 40% от чуждестранните си валутни резерви в евро. Президентът Владимир Путин заяви през септември в интервю за Bloomberg, че това означава, че страната му не „е заинтересована от срив на еврозоната“.

Инвестиции в еврозоната

Русия инвестира и десетки милиарди евро в Европа в различни сектори - от телекомуникации до енергетика и услуги. Част от тези инвестиции включват съвместно телекомуникационно дружество за 22 млрд. евро, собственост на инвестиционната компания LetterOne на Михаил Фридман, както и дял за 1,7 млрд. евро в най-големия туристически оператор в Европа Tui.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:01 | 06.09.22 г.
fallback