IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Brexit може да предизвика сътресения в еврозоната

Отношенията между Москва и Лондон зависят от желанието на Тереза Мей да води по-независима външна политика, смята руският президент

13:25 | 02.09.16 г. 2
<p>
	Владимир Путин по време на заседанието на Г20 в Русия през 2013 г. Снимка: <em>Г20</em></p>

Владимир Путин по време на заседанието на Г20 в Русия през 2013 г. Снимка: Г20

Излизането на Великобритания от ЕС може да се отрази и върху еврозоната, смята руския президент Владимир Путин. В интервю за Bloomberg той посочи, че Русия няма интерес от "колапс" на валутния съюз на ЕС и ще запази нивото на валутните си резерви в евро в размер на 40 на сто.

За Путин обаче по-малка еврозона, съставена от по-икономически стабилни и единомислещи членове, ще укрепи единната европейска валута и ще повиши стойността на руските валутни резерви.

Съществуването на еврозоната беше поставено на карта през миналото лято заради гръцката криза, допълва Bloomberg. Валутният съюз на ЕС обаче беше спасен с подписано споразумение между Гърция и нейните кредитори. Преговорите за него се водиха повече от 17 часа и досега това е най-дълго продължилата среща за решаване на проблем в еврозоната.

Еврозоната обаче отново беше разтърсена след гласуването на британските граждани в подкрепата на Brexit, смята още руският президент.

В своето интервю Владимир Путин коментира и възможността за възраждане на отношенията между Русия и Великобритания. Той планира среща с новия британски премиер Тереза Мей по време на срещата на Г20 в Китай след няколко дни.

"Отношенията на Великобритания с Русия не зависи от присъствието на страната в ЕС, а от специфичните отношения със САЩ", каза руският президент.

В момента отношенията между Москва и Лондон не са възможно най-добрите, но могат да бъдат подобрени само ако Мей преосмисли своята близост до САЩ и започне да води по-независима външна политика, каза още Владимир Путин.

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
red6
преди 7 години
А, Путин взе, че посочи къде бил ключа за палатката :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
"...ако Мей преосмисли своята близост до САЩ и започне да води по-независима външна политика..."Ако се откачи от кучешката каишка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още