IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch потвърди кредитния рейтинг на Русия на ниво ВВВ– със стабилна прогноза

Според рейтинговата агенция Русия е дала последователен и будещ доверие отговор на политиката на рязко падане на цените на петрола

09:58 | 01.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди суверенния кредитен рейтинг на Русия на равнище ВВВ- със "стабилна" прогноза, съобщи Ройтерс. 

В съобщение на Fitch до медиите се казва, че Русия е "дала последователен и будещ доверие отговор на политиката на рязко падане на цените на петрола. Гъвкавият обменен курс, твърдото спазване на таргетирането на инфлацията, бюджетната консолидация и подкрепата на финансовия сектор са позволили да се запазят надеждни външни и бюджетни баланси". 

По оценки на Fitch инфлацията в Русия ще достигне 4% към средата на 2017 г. Освен това агенцията очаква намаляване на бюджетния дефицит до 2,4 на сто от БВП през 2017 г. и до 1,4 на сто от БВП през 2018 г. от 3,4 на сто от БВП през 2016 г. на фона на увеличаващи се доходи от газ и петрол в бюджета и замразяване на разходите.

Агенцията прогнозира, че финансите на страната ще останат силни въпреки рисковете за изпълнение на бюджетната стратегия. 

"Руското министерство на финансите положително оценява решението на Fitch", каза през журналисти министърът на финансите Антон Силуанов. По думите му това решение отразява увереността на агенцията в устойчивостта на руските държавни финанси и в успеха на мерките, които взима правителството за адаптиране на руската икономика към условията на ниски цени на петрола.

/БТА/ 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още