fallback

Ходорковски призова руснаците да подкрепят Алексей Навални за президент

Изборите за държавен глава в Русия са през пролетта на 2018 г.

11:03 | 16.04.17 г. 6

Руският опозиционер в изгнание и бивш петролен магнат Михаил Ходорковски призова за подкрепа на президентските избори догодина на враг номер едно на Кремъл - блогъра Алексей Навални, предаде Франс прес.

"Днес в Русия не съществува в юридически план друга структура, освен Отворена Русия (движението на Ходорковски) и Фондът за борба срещу корупцията, създаден от Навални, която да предлага различна политика от тази на властите", каза Ходорковски на конференция в Талин.

Навални, който в сряда бе освободен от затвора след 15-дневна присъда заради организиране на неразрешен протест в Москва срещу корупцията, е основен опозиционен кандидат за президент. Изборите са догодина. Кандидатурата на Навални обаче може да бъде осуетена от неговата условна петгодишна присъда, наложена за отклоняване на средства. Навални твърди, че делото срещу него е било политически мотивирано.

Ходорковски призова и за подкрепа за кандидатурата на Дмитрий Гудков, бивш опозиционен депутат, за кметския пост на Москва. Общинските избори ще бъдат догодина.

Ходорковски обяви миналата година, че няма да се кандидатира за президент, но че ще финансира кампания за издигане на алтернативен кандидат срещу Владимир Путин, ако последният обяви, че ще се бори за четвърти мандат.

Днес Ходорковски обяви, че напуска ръководството на проевропейското си движение Отворена Русия. "Мисля, че руското общество е узряло за модел без лидерска фигура. Ето защо нашата организация е основана на модел, в който председателят се сменя всяка година", каза той.

Ходорковски, бивш шеф на петролния гигант Юкос, прекара 10 години в затвор в Русия за мащабни злоупотреби и укриване на данъци. Той бе помилван от Путин в навечерието на Олимпийските игри в Сочи и първоначално каза, че няма да се меси в политиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:52 | 11.09.22 г.
fallback