IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ходорковски призова руснаците да подкрепят Алексей Навални за президент

Изборите за държавен глава в Русия са през пролетта на 2018 г.

11:03 | 16.04.17 г. 6
<p>
	<em>Михаил Ходорковски. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Михаил Ходорковски. Снимка: Архив Ройтерс

Руският опозиционер в изгнание и бивш петролен магнат Михаил Ходорковски призова за подкрепа на президентските избори догодина на враг номер едно на Кремъл - блогъра Алексей Навални, предаде Франс прес.

"Днес в Русия не съществува в юридически план друга структура, освен Отворена Русия (движението на Ходорковски) и Фондът за борба срещу корупцията, създаден от Навални, която да предлага различна политика от тази на властите", каза Ходорковски на конференция в Талин.

Навални, който в сряда бе освободен от затвора след 15-дневна присъда заради организиране на неразрешен протест в Москва срещу корупцията, е основен опозиционен кандидат за президент. Изборите са догодина. Кандидатурата на Навални обаче може да бъде осуетена от неговата условна петгодишна присъда, наложена за отклоняване на средства. Навални твърди, че делото срещу него е било политически мотивирано.

Ходорковски призова и за подкрепа за кандидатурата на Дмитрий Гудков, бивш опозиционен депутат, за кметския пост на Москва. Общинските избори ще бъдат догодина.

Ходорковски обяви миналата година, че няма да се кандидатира за президент, но че ще финансира кампания за издигане на алтернативен кандидат срещу Владимир Путин, ако последният обяви, че ще се бори за четвърти мандат.

Днес Ходорковски обяви, че напуска ръководството на проевропейското си движение Отворена Русия. "Мисля, че руското общество е узряло за модел без лидерска фигура. Ето защо нашата организация е основана на модел, в който председателят се сменя всяка година", каза той.

Ходорковски, бивш шеф на петролния гигант Юкос, прекара 10 години в затвор в Русия за мащабни злоупотреби и укриване на данъци. Той бе помилван от Путин в навечерието на Олимпийските игри в Сочи и първоначално каза, че няма да се меси в политиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Internet
преди 7 години
Този крадлив комсомолец Ходорковски призовава руснаците да гласуват за един агент на ЦРУ и клеветник, както го наричат откровено Дневалния в Русия.Дневалния дори да отърве затвора пак не можеда качи над 1-2%.Мъка за милиардите на ЦРУ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
абе за да са още живи и тоя и Дневалния значи имат нещо предвид и им треат, че нема ги пуснат да станат президенти нема, но им треат за нещо иначе да са гушнали букета отдавна кат оня Немцов .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
dakl
преди 7 години
И как би могло да стане това след като Навални не може да набере и 1% електорална подкрепа? Вероятно само с външна помощ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
ДХДО
преди 7 години
Това е горчивата реалност, колкото и да не ни изнася на нас, като убедени евро-атлантици .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
ДХДО
преди 7 години
Говорим за наследниците на Мъжете, които разпердушиниха Наполеон и Xитлер ... държавата си даром няма да я дадат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 11
majnata
преди 7 години
Тези сосросоидните пипала Ходорковски и Навални отдавна трябваше да си получат заслуженото !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още