IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново протести в Румъния срещу опита за реабилитация на осъдени за корупция

Предстои спорният законопроект за амнистията да бъде внесен за обсъждане в пленарна зала

09:01 | 04.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Над 1000 души се събраха в сряда вечерта пред сградата на румънското правителство, за да протестират срещу решението на парламентарна комисия да бъдат помилвани лица, осъдени за корупция, предаде БТА, позовавайки се на AP.

Демонстрантите са развявали знамената на Румъния, НАТО, ЕС и САЩ. "Трябва да защитим страната от крадци", са скандирали хората на Площада на победата.

"Нищо не разбраха от нашите искания през февруари. Сега опитват отново да легализират кражбите", твърди пред AFP икономистката Кристина Бота, която също взе участие във вчерашния протест.

Народното недоволство ескалира малко след като в сряда правната комисия към Горната камара на румънския парламент одобри изменение към законопроекта за амнистията, в което се предвижда помилване на лица, осъдени за вземане на подкуп, даване на подкуп и търговия с влияние. 

В комисията има най-много депутати от управляващата Социалдемократическа партия, припомня БТА.

Въпреки това премиерът социалдемократ Сорин Гриндяну заяви, че не подкрепя предлаганите промени. Президентът Клаус Йоханис, който не е член на никоя партия, обяви, че е "неприятно изненадан" от вота.

Предстои законопроектът да бъде внесен за обсъждане в пленарна зала, като Сенатът е първата сезирана камара, а решаващ вот има Долната камара на румънския парламент.

В края на януари, по-малко от месец, след като встъпи в длъжност, правителството прие указ за смекчаване на антикорупционното законодателство. След многохилядни протести в цяла Румъния изпълнителната власт се отказа от намеренията си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още