IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния 27 години по-късно: Най-мащабните протести след падането на комунизма

ЕК предупреждава властите в страната, че може да спре еврофондовете, ако амнистията за задържани за корупция държавници мине през парламента

10:35 | 02.02.17 г. 6
<p>
	Над 300 хил. души излязоха снощи по улиците в няколко румънски града, в Букурещ пред парламента се събраха повече от 150 хил. души. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Над 300 хил. души излязоха снощи по улиците в няколко румънски града, в Букурещ пред парламента се събраха повече от 150 хил. души. Снимка: Ройтерс

Правителството на Румъния се сблъсква с най-мащабните протести в страната от падането на комунизма насам заради промените в Наказателния кодекс на страната, които предвиждат амнистия на някои затворници, включително и задържани за корупция висши държавници, пише Bloomberg.

Румънците смятат, че новата власт в страната отваря „чадър“ над корупцията. При липсата на силна парламентарна опозиция хората изгубиха търпение и излязоха на улицата, за да покажат на политиците, че законите не трябва да са в услуга на тези, които крадат обществени средства.

Късно снощи над 300 хил. души излязоха по улиците на големите румънски градове. Около половината от протестиращите се събраха пред парламента в Букурещ. Това са и най-мащабните демонстрации от 1989 г., когато падна диктаторът Николае Чаушеску.

Стигна се и до сблъсъци между полицията и група от протестиращите.

Хората се заканват да продължат да се събират на протести заради законодателните промени, защото смятат, че управляващите действат като „крадци на тъмно“.

Предишното правителство на Румъния стартира мащабна офанзива срещу корупцията по високите етажи на властта и реформа на съдебната система. Властта успя да независима прокуратура за борба с корупцията, която уличи стотици чиновници и висши държавници, а много от тях получиха и ефективни присъди.

Румънската прокуратура разследва над 2 хил. случая на злоупотреба със служебно положение. Последните законодателни промени обаче на практика декриминализират нарушенията, при които са нанесени щети до 200 хил. леи (48 хил. долара). Това е повече от два пъти над средния годишен доход на средностатистическия румънец, подчертава АП.

Промените още не са одобрени от парламента, макар че социалдемократите имат мнозинство и това ще им позволи да отблъснат дори и искане за вот на недоверие от страна на опозицията.

Основният мотив на правителството да предложи поправките в Наказателния кодекс са препълнените затвори. Действията на властта обаче ще освободят от отговорност стотици държавници, злоупотребили с власт. Сред тях е и лидерът на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня, който също изтърпява условна присъда за изборни измами злоупотреба с власт. Той отрича обвиненията, припомня агенцията.

Президентът Клаус Йоханис изразява опасения, че промените ще доведат до нарушаване на независимостта на съдебната система на страната. Ако поправките минат през парламента, Йоханис даде заявка, че няма да ги приеме.

Спорът в Румъния идва на фона на опасенията, че и други правителства в региона подкопават върховенството на закона. Европейският съюз (ЕС) вече порица Полша и Унгария за държавна намеса в съдебната система и медиите.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер разкритикува действията на Румъния и подчерта, че борбата с корупцията трябва да бъде засилена, а не спирана. Шест западни държави, включително Германия и САЩ, също изразиха безпокойство заради принципа на върховенство на закона в северната ни съседка.

ЕК предупреди северната ни съседка, че може да се стигне и до спиране на еврофондовете, ако законовите промени бъдат прокарани. Същевременно Световната банка информира, че Букурещ ще получи 60 млн. евро, за да подобри съдебната си система.

Много от протестиращите румънци си припомнят демонстрациите и пред 1989 г., в които също са участвали. „Не е нормално, че 27 години по-късно аз все още съм тук. Това е драмата на моето поколение“, казва пред АП Георге Йон, който е протестирал и срещу Чаушеску.

За младежите в Румъния протестите са равносилни на борба за тяхното бъдеще. „Някои казват, че младите не знаем срещу какво протестираме. Това, което се случва, е против нашите принципи“, допълва Дан Минел Стойка, 21-годишен музикант от Букурещ.

Според румънците само и единствено международният натиск е дал стимул за съдебните реформи от последните години след десетилетията на кражби и други престъпления по високите етажи на властта, посочва Deutsche Welle. Сега заподозрените в корупция се страхуват да загубят незаконното си богатство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
Фашизъм, Комунизъм, Демократизъм-всичко е ДЕСПОТИЗЪМ. Алчните винаги са лъгали тъпанарите и пак ще ги яхат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 10
majnata
преди 7 години
Позна ! Нали той е в основата на появяването на всякакви уродливи креатури на "демокрацията", като тебе впрочем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 6
mathematician
преди 7 години
Сорос е виновен.:) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
khao
преди 7 години
че те са като нашите .... незнам за какво говориш или шефа ти те лъже яко, потърси си друга работа по добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 15
abdul
преди 7 години
Стопли се малко и започна турнето на *** циркаджии.Тази година ще идват ли в България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 19
sdar
преди 7 години
Румънците им объркаха управлението и сега протестират. Не трябваше да им се вдигат доходите, за да няма такива безсмислени протести. Трябваше да си налягат парцалите и да траят, както е в БГ-то. А на румънците им стана широко около врата и много взеха да се месят в управлението, там където има кой да решава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още