IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия вдигна ограниченията за внос на турски зеленчуци с изключение на доматите

Постановлението е подписано от премиера Дмитрий Медведев

11:08 | 02.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руското правителство премахна ограниченията за внос от Турция на по-рано забранените селскостопански продукти с изключение на доматите, съобщи „Известия“.

Постановлението е подписано от премиера Дмитрий Медведев и е публикувано на сайта на правителството.

Според документа отново е разрешен вносът в Русия на замразено месо, субпродукти от кокошки и пуйки, краставици и корнишони, свежи ябълки, круши, грозде и ягоди.

Турските компании имат право да предоставят услуги за държавни и общински нужди, информира ТАСС. С постановлението е отменена забраната за  извършване на определени услуги от страна на организации, които са под турска юрисдикция или се контролират от турски граждани и организации, например строителство, дейности на туристически агенции и хотели,  дървообработване, технически тестове, изследвания и анализи.

Русия въведе ограниченията за доставките на редица турски продукти от 1 януари 2016 година в отговор на турската атака срещу руски боен самолет Су-24 на границата със Сирия.

Тогава беше забранен импортът на портокали, мандарини, грозде, ябълки, круши, кайсии, праскови, нектарини, сливи и ягоди, домати, краставици и кромид лук. В списъка бяха включени замразено месо и субпродукти от пилета и пуйки, сол и дъвки.

През октомври 2016 г. Русия частично сне ембаргото и разреши вноса на редица плодове (костилкови и цитрусови). През март 2017 г. бе вдигната забраната за внос на дъвка, сол, лук, карфиол, броколи и карамфили от Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още