IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин сравни обвиненията за намеса на Русия в изборите в САЩ с антисемитизъм

Руският президент гневно отхвърли твърденията, че екипът на Тръмп полага усилия, за да вдигне санкциите срещу Москва

18:45 | 02.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин гневно отрече обвиненията, че Москва се е намесила в изборите в САЩ през 2016 г., сравнявайки реториката срещу Русия с „антисемитизъм“.

Това е антисемитизъм“, каза той, сравнявайки критиците на Русия с хора, които биха казали неща като „виновни са евреите“.

С превод на живо в телевизионно интервю за NBC News Путин заяви, че американските шпиони „нямат конкретни доказателства, нямат факти, просто предположения и обвинения“, с които да подкрепят заключението си, че Кремъл се е опитал да помогне на Доналд Тръмп на изборите за президент на САЩ.

Притиснат с въпрос за доказателствата, Путин заяви, че IP адресите могат да бъдат изфабрикувани и че дори 3-годишно дете може да е хакнало американските институции.

ФБР, ЦРУ и Агенцията за национална сигурност стигнаха до заключението, че режимът на Путин е използвал хакери, агенции в Кремъл и платени онлайн „тролове“, за да подкопае изборите в САЩ и да помогне на Тръмп да спечели. Конгресът и ФБР разследват тези предполагаеми усилия и възможните отношения между кампанията на Тръмп и Кремъл.

Тръмп отхвърли текущото разследване, наричайки го „слабо оправдание за загубата на демократите на изборите“.

В интервюто по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург очевидно раздразненият Путин отхвърли и твърденията, че екипът на Тръмп полага усилия, за да вдигне санкциите, наложени върху Русия заради натиска във войната в Украйна и анексирането на Крим.

Той заяви, че „тази истерия“ около Тръмп и Русия „явно никога не спира“ и попита дали има „хапче“, за да се спре.

Путин каза, че „няма никакви споразумения“ за вдигането на санкциите. 

По време на форума Путин заяви, че ако НАТО „се разпадне“, това ще е от помощ на Русия. Е, в някакво отношение може би ако тотално се разпаднат, това ще помогне“, каза той. „Засега обаче не виждаме да се разпадат“.

Военният алианс бе създаден като противник на Съветския съюз. На среща на високо равнище миналата седмица Тръмп предизвика тревоги сред съюзниците си, обвинявайки ги, че не допринасят достатъчно за отбраната си и отказвайки да приеме клаузата за взаимна отбрана на НАТО.

Някои бивши дипломати казват, че действията на Тръмп са от потенциална полза за Русия. В петък Путин постави под въпрос каква е целта на НАТО в момента и защо европейските страни биха искали да увеличат разходите си за отбрана, „ако не възнамеряват да нападнат някого“.

След като вчера Тръмп обяви оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата, Путин каза по време на форума, че все още има много време световните лидери да достигнат до сделка по отношение на споразумението.

Не се притеснявайте, бъдете щастливи“ (Don’t worry, be happy), каза Путин пред публиката си.

Това споразумение все още не е влязло в сила, предполага се, че ще влезе през 2021 г., затова все още имаме време. Ако всички сме конструктивни в това, което правим, има неща, върху които можем да се говорим“, каза Путин.

Ходът на Тръмп с оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение отдалечи най-голямата икономика в света от почти всички други страни.

Американският президент заяви, че ще се опита да стартира нови разговори, за да се върне обратно в споразумението, търсейки сделка, която е по-“справедлива“ за Америка. Той обаче срещна незабавен ответен удар от няколко европейски правителства, бизнес лидери и екологични организации.

По време на изказването си Путин призова американските бизнесмени да помогнат за възстановяването на нормалния диалог с Вашингтон, заявявайки, че руско-американските отношения са в интерес и на двете страни.

Помогнете ни да възстановим нормалния политически диалог“, заяви Путин. „Моля ви от името на Русия и се обръщам към американската страна: помогнете на американския президент и новата администрация“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още