fallback

Съд в Лондон отложи решението за неизплатения дълг на Украйна към Русия

Става въпрос за 3-те млрд. долара под формата на еврооблигации, които Москва отпусна на Киев през 2013 г. по времето на Виктор Янукович

09:35 | 27.07.17 г.

Лондонски съд се съгласи с искането на Украйна да отложи решението по делото за 3 млрд. долара еврооблигации, заведено от Русия, докато не приключи обжалването, съобщи днес украинското финансово министерство, цитирано от Ройтерс.

Съдът прие украинската позиция и отложи взимането на решение до приключване на обжалването, внесено от Украйна, посочи министерството.

Обжалването ще се гледа през януари 2018 г., съобщава БТА.

По-конкретно съдът реши днес да продължи действието на решението, което изключва възможността Украйна да бъде принудена да изплати дълга до обявяване на решението по обжалването, уточни ТАСС.

Делото е във връзка с 3 млрд. долара, които Русия дава назаем на Украйна през декември 2013 г., когато на власт е бившият украински президент Виктор Янукович. Дългът е бил под формата на еврооблигации, които се подчиняват на британските закони.

Москва настоява облигациите да бъдат покрити изцяло, но Украйна, която сега има прозападно правителство, твърди, че Русия е трябвало да участва в преструктурирането на еврооблигациите през 2015 г.

На 29 март лондонският съд постанови, че Украйна не предлага достатъчно аргументирана защита, приемлива за разглеждане, във връзка с това, че не желае да върне 3 млрд. долара. Съдът отказа да изпрати делото за пълен съдебен процес.

Русия поиска от британския съд опростена процедура, а Украйна - пълна процедура, която да включва проучване на политическите аспекти.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:24 | 10.09.22 г.
fallback