IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия заведе дело срещу Украйна заради неизплатения дълг за 3 млрд. долара

Руският финансов министър заяви, че Украйна не е готова на преговори в „духа на добрата воля“

17:56 | 17.02.16 г. 6
<p>
	Руският финансов министър Антон Силуанов.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Руският финансов министър Антон Силуанов. Снимка: архив Ройтерс

Русия е подала в сряда съдебен иск срещу Украйна във Върховния съд в Лондон във връзка с неизплатения дълг в еврооблигации за 3 млрд. долара, съобщи руският финансов министър Антон Силуанов, цитиран от Ройтерс.

„Съдебният иск бе подаден след неколкократни неуспешни опита да накараме Украйна да се ангажира с конструктивен диалог по преструктурирането на дълга“, заяви Силуанов.

Той добави, че Украйна не е готова на преговори в „духа на добрата воля“.

Отношенията между двете съседни страни се влошиха след конфликта заради проруските сепаратисти в Източна Украйна и украинските държавни сили.

Москва и Киев са в конфликт и по дълга за 3 млрд. долара, емитиран в края на 2013 г. и с матуритет, изтекъл на 20 декември миналата година.

Украйна включи дълга във външните си задължения, заделени за преструктуриране като част от спасителната програма, водена от Международния валутен фонд (МВФ).

Русия неколкократно отказа да участва в процес на преструктуриране, докато в същото Украйна настоява, че не може да изплати изцяло задълженията си.

Силуанов заяви, че вярва, че съдебното производство в Лондон ще бъде открито и прозрачно.

„Мисля, че защитаването на правата на Руската федерация като кредитор ще бъдат разгледани от независим, авторитетен съд, който безпристрастно ще проучи конфликта между две държави“, каза той.

Както заяви по-рано руският заместник-министър на финансите Сергей Сторчак, "когато английският съд установи неплатежоспособността по дълга, решението ще доведе до бързо и конкретно прилагане на съответните процедури".

"В този смисъл колегите в Украйна, като страна в съдебния процес, нямат шанс да го спечелят", казва още той, цитиран от ТАСС.

Заемът с двегодишните еврооблигации бе взет от подкрепяното от Москва правителство на бившия президент Виктор Янукович само два месеца преди той да избяга в Русия през февруари 2014 г. заради уличните протести, които наложиха проевропейско правителство на власт.

В изненадващ ход в края на миналата година президентът Владимир Путин предложи на Украйна нови условия по облигациите, заявявайки, че Москва ще приеме годишна вноска по дълга от 1 млрд. долара в рамките на три години, ако Западът осигури гаранции.

Украйна обаче не се съгласи с тези условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 8 години
тук след сарафа и до мен са елита на формуните ни глyпаци ... без двама :):) ...и двама луди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Абе старшинка , аве голем си пъпеш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 3
ABBA
преди 8 години
Сарафе, ставай от компа и ходи зад Халите... давали премии.Колкото до укрите, те са прото-укри. Нещо като македонците. Целата Вселена от тях се е пръкнала. Не мож ги съди.Съдят хохлите - протежетета на краварските ястреби........!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 4
0pk
преди 8 години
да бе, гадини са - как тъй ще си искат дълговете, когато укрите им предлагат да не им ги дават :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 28
Сараф
преди 8 години
Руснаците много се кефят да изнудват хората.Нека им е хак като някой прави същото с тях.Да спират газа и фалират по-бързо ако смеят :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още