IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се обявява личен фалит в Русия?

Над 34 хил. руснаци минаха през процедурата за две години

12:27 | 08.10.17 г.
<p>
	Изглед от Волгоград. <em>Снимка: Pixabay</em></p>

Изглед от Волгоград. Снимка: Pixabay

Възможността физически лица да обявят личен фалит се появи в Русия на 1 октомври 2015 г. За две години от действието на закона през процедурата са минали над 34 хил. граждани. Какви са условията, за да бъде обявен личен фалит и какви са последствията – това разказва Мария Селиванова в материал за ТАСС.

Тази процедура е единственият начин за отписване на дълга или поне част от него, ако едно човек не е в състояние да си изплаща кредитите.

Всеки човек може да започне производство по банкрут, ако е задлъжнял с поне 500 хил. рубли (14 372 лв.) и е забавил плащанията над 90 дни. Процедурата може да е и по инициатива на данъчните органи или кредиторите, най-често банки, или физическо лице, от което длъжникът е взел заем.

Първо се подава заявление в арбитражен съд. Ищецът е длъжен да заплати държавна такса от 300 рубли (8,60 лв.) и да внесе за съдебни разноски депозит от 25 хил. рубли (718 лв.).

Според Закона за несъстоятелността към заявлението се прилагат документи за състава на семейството, задълженията, доходите, имуществото и операциите с него за последните 3 г. Прилага се списък на всички кредитори и длъжници.

Заявление за фалит може да се подаде и при по-малък дълг, ако човек е неплатежоспособен, а задълженията надхвърлят стойността на имуществото му. 

Процесът продължава средно от 6 до 12 месеца.

Ако арбитражният съд реши, че молбата е обоснована, той назначава арбитражен администратор. Именно той ще се разпорежда с парите и имуществото на неплатежоспособния длъжник.

Мениджърът може да осъществи преструктуриране на дълга или да помогне за сключването на споразумение с кредиторите, при което кредитът да бъде опростен.

Ако преговорите с кредиторите не успеят или длъжникът нарушава графика на изплащане след преструктурирането, съдът отменя новите споразумения, а арбитражният администратор започва да разпродава имуществото. Получените средства отиват за изплащане на дълга, а остатъкът се отписва.

Не може да бъдат продавани единственото жилище на длъжника и парцела под него, предмети от домакинството и обзавеждането, дрехи, обувки, гориво за отопление на дома и приготвяне на храна.

Суми в границата на жизнения минимум за длъжника и зависимите от него лица също не се изземат. Никой няма да вземе например котките или други домашни животни.

Със сигурност ще бъдат разпродадени скъпоценности, луксозни предмети, автомобил (ако не е средство, с което длъжникът се издържа), недвижимост, която не е единствено жилище.

Жилище, което се изплаща с ипотечен кредит, може да бъде отнето от банката, освен ако там не живеят непълнолетни деца. При това ипотеката не се отписва, а изплащането й е временно е замразено.

Арбитражният администратор може да оспори сделки с имуществото на длъжника за три години назад. Така че спешната продажба на колата или прехвърлянето на имоти към роднини е безсмислено. Преди процедурата по фалит това може да докара обвинение в умишлен банкрут или укритие на имущество. За това престъпление е предвиден затвор до 6 г.

Какви са последствията за физическите лица?

Човек, обявил личен фалит, три години не може да заема управленски длъжности. Докато продължава делото, няма право да напуска страната.

Пет години след съдебното решение той трябва задължително да информира кредиторите за обявения фалит. Кредитната му история ще бъде съсипана завинаги – едва ли ще се намери някой, който да му заеме пари.

Ако все пак човек успее да вземе кредити след обявения фалит, нова процедура по банкрут може да започне най-рано след пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още