fallback

Чуждите инвеститори в Русия искат да научат новите правила на играта след март

Представители на едрия чуждестранен бизнес се срещат с руския премиер Дмитрий Медведев

11:05 | 16.10.17 г. 6

На последната си среща с руския премиер Дмитрий Медведев в този състав на кабинета едрият чуждестранен бизнес ще поиска днес да научи какви ще са правилата на играта след президентските избори в Русия през март, пише "Ведомости".

По-рано чуждестранните бизнесмени се оплакваха на премиера от бюрократични спънки. Днес обаче инвеститорите, вложили в икономиката на Русия над 160 милиарда долара, ще задават други въпроси, пише вестникът, цитиран от BBC.

Служители от чужди компании, заседаващи в Консултативния съвет по чуждестранните инвестиции (КСЧИ), са заявили пред "Ведомости", че "най-важното е да има определени и ясни ориентири".

Изданието припомня, че правителството и президентът на Русия анонсираха вече реформи, разработвани от кабинета в сътрудничество с ред други организации. А Владимир Путин заяви миналата година, че след изборите може да има данъчна реформа. Още няма обаче решения за никакви реформи и те се обсъждат при закрити врати.

Освен това чужди бизнесмени сочат като спънка за работата в Русия "недостатъчно развитото местно производство", имат и претенции по качеството на местната продукция.

Заради слабото вътрешно търсене предприемачите, изнесли производството си в Русия, просто няма къде да пласират продукцията, казва аналитикът Владимир Салников - реалните доходи спадат, търговията на дребно стагнира, а потребителското търсене остава слабо.

Автомобилните заводи в Русия примерно са принудени да свият производството средно с 50 на сто. Пречка за износа е по-специално неразвитата руска инфраструктура, традиционно ориентирана към износ на суровини; делът на добавената стойност е малък, а същевременно се използват твърде много комплектовъчни изделия и материали от внос, добавя експертът.

Запитани от "Ведомости" участници в КСЧИ разчитат съветът да подпомогне решаването на тези проблеми. Претенциите им обаче твърде дълго остават без отговор, което само засилва неяснотата - бизнесът остава с усещането, че властта в Русия не се вслушва в него, смята бившият зам.-министър на икономическото развитие Сергей Беляков, работил с инвеститори от чужбина. (БТА)  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:40 | 11.09.22 г.
fallback