IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите инвеститори в Русия искат да научат новите правила на играта след март

Представители на едрия чуждестранен бизнес се срещат с руския премиер Дмитрий Медведев

11:05 | 16.10.17 г. 6
<p>
	<em>Дмитрий Медведев. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Дмитрий Медведев. Снимка: Архив Ройтерс

На последната си среща с руския премиер Дмитрий Медведев в този състав на кабинета едрият чуждестранен бизнес ще поиска днес да научи какви ще са правилата на играта след президентските избори в Русия през март, пише "Ведомости".

По-рано чуждестранните бизнесмени се оплакваха на премиера от бюрократични спънки. Днес обаче инвеститорите, вложили в икономиката на Русия над 160 милиарда долара, ще задават други въпроси, пише вестникът, цитиран от BBC.

Служители от чужди компании, заседаващи в Консултативния съвет по чуждестранните инвестиции (КСЧИ), са заявили пред "Ведомости", че "най-важното е да има определени и ясни ориентири".

Изданието припомня, че правителството и президентът на Русия анонсираха вече реформи, разработвани от кабинета в сътрудничество с ред други организации. А Владимир Путин заяви миналата година, че след изборите може да има данъчна реформа. Още няма обаче решения за никакви реформи и те се обсъждат при закрити врати.

Освен това чужди бизнесмени сочат като спънка за работата в Русия "недостатъчно развитото местно производство", имат и претенции по качеството на местната продукция.

Заради слабото вътрешно търсене предприемачите, изнесли производството си в Русия, просто няма къде да пласират продукцията, казва аналитикът Владимир Салников - реалните доходи спадат, търговията на дребно стагнира, а потребителското търсене остава слабо.

Автомобилните заводи в Русия примерно са принудени да свият производството средно с 50 на сто. Пречка за износа е по-специално неразвитата руска инфраструктура, традиционно ориентирана към износ на суровини; делът на добавената стойност е малък, а същевременно се използват твърде много комплектовъчни изделия и материали от внос, добавя експертът.

Запитани от "Ведомости" участници в КСЧИ разчитат съветът да подпомогне решаването на тези проблеми. Претенциите им обаче твърде дълго остават без отговор, което само засилва неяснотата - бизнесът остава с усещането, че властта в Русия не се вслушва в него, смята бившият зам.-министър на икономическото развитие Сергей Беляков, работил с инвеститори от чужбина.
(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 6 години
а в китай, а в митай.... като няма кво да кажеш, млъкни, че пак се излагаш с дементиралите си опити за оригиналност, знаем че си доказано прoст. В русия винаги е било мрак, не преди 100, не преди 200... винаги и все не се случват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Ми в Китай неколко пъти по 100 години е било мрак, па сега е друго. Аз не за тебе, щот си доста ъп, ама за некои други ще споделя - този свят заради климатични, демографски, социални, политически и културни фактори ще се състои в не много далечно бъдеще доста на изток от Европа и това некои пенсионери го чуха скоро в пенсионерския клуб в маалата... Аз го чух на опашката за наливно олио.... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 6 години
то така е от 100 години и нещата все не се случват :) кажи кво ще се случи де, явно само вие изперкалите пенсионери знаете :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
В Русия нещата тепърва ще се случват - огромно, неразорано поле! И добре охранявано... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Стари правила, нови правила.... Бедни хора в една огромна, шантава и трудна страна, - разбира се, ти, Туск или Юнкер ако отидете, ще я оправите!И какво правят на това лошо място тези представители на едрия чуждестранен бизнес, който е напраскал 160 млрд. там?През 1992 г., когато тук вече беше ясно, че връщане назад няма да има, но беше истински ад, един такъв едър австрийски бизнесмен, на когото споделих, че обмислям да стягам куфарите за емиграция, ми каза: "Вместо да ходиш на майната си, ела при мен - знаеш, че ще получиш прекрасни условия, но точно сега в България става интересно за силни, смели и умни хора. Пари се правят най-добре там, където държавата още не е бръкнала навсякъде и където тепърва ще се строи всичко!"Така мислят капиталистите. Те мислят за собствения си джоб, евентуално и за този на съдружници и акционери, а не за "хората". Такива ще се срещат с Путин. А Путин получава заплата, за да мисли и за "хората". Дали се справя, се разбира на избори... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 6
lyusien
преди 6 години
Новите правила за бизнеса и инвеститорите вероятно като старите Такава богата на природни ресурси страна и толкова много лошо живеещи хора Или поне не живеещи така както заслужават за толкова богата на природни ресурси страна+
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още