IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънците протестираха срещу промени в антикорупционните закони

В предложените поправки са включени премахване на правомощията на президента да избира водещия антикорупционен прокурор

10:54 | 06.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Над 20 хил. румънци протестираха в страната в неделя срещу предложените промени в съдебните закони, които биха ги направили по-снизходителни към корупцията, съобщава Politico.

Малко вероятно е протестите да доведат до промяна в намеренията на правителството, както се случи след смъртоносния пожар в нощен клуб през 2015 г., но румънците, които протестираха по улиците, искат управляващата Социалдемократическа партия да знае, че продължават да са против всяко евентуално отслабване на борбата срещу корупцията в страната.

Шествията бяха организирани само 9 месеца, след като най-големите протести в Румъния принудиха правителството да оттегли постановление, което декриминализираше някои форми на корупцията. Правителството обаче тогава заяви, че промените в крайна сметка ще се необходими, за да се изпълни решение на конституционния съд. Някои от промените сега засягат парламента, което доведе и до протестите в неделя.

В предложените поправки са включени премахване на правомощията на президента да избира водещия антикорупционен прокурор, който вместо това ще бъде номиниран от министъра на правосъдието и след това одобряван от Висшия съдебен съвет. Протестиращите се тревожат, че това ще даде на правителството твърде много власт над антикорупционните прокурори, които би трябвало да го следят. Президентът е независим от правителството и има ролята на посредник между различните власти.

Протестиращите се противопоставят и на ход от правната комисия на Сената от миналата седмица да отхвърлят проектозакон, който щеше да спира политици с наказателни присъди да станат президент на Румъния. „Това означава, че осъден може да решава съдбата на румънците и да ги представлява“, написаха организаторите на протеста във Facebook. Предстои гласуване на проекта в пленарна зала.

Промените в законодателството ще бъдат повдигнати като тема и в Брюксел във вторник на срещата между румънския министър на правосъдието Тудорел Тоадер и заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс.

В Букурещ протестиращите се събраха пред сградата на правителството и проведоха шествие до парламента, викайки „нощем крадци, денем мафиоти“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още