fallback

Румъния е против идеята фондовете да се обвържат със съдебната реформа

Страната не се притеснява от новото правило, но то ще наруши европейските договори, посочи президентът Клаус Йоханис

22:30 | 01.02.18 г.

Ограничаването на европейското финансиране заради липса на върховенство на закона ще бъде от своя страна нарушение на европейските закони, смята румънският президент Клаус Йоханис, цитиран от европейското издание Politico.

В сряда той беше на посещение в Брюксел, където разговаря с председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Йоханис е споделил позицията на Румъния, че съдебната реформа и върховенството на закона не трябва да бъде включено в обсъжданията за следващата бюджетна рамка като условие за получаване на европейско финансиране.

Идеята за връзката беше представена от комисаря по правосъдието в ЕС - чехкинята Вера Йоурова. Мярката най-вероятно ще засегне основно страните от Източна Европа, които са и най-големите бенефициенти на европейките средства. В същото време Брюксел има опасения как се извършват реформите в този регион, както и за спазването на основното право за независимост на съда.

Румънският президент е категоричен, че страната му не се притеснява от въвеждането на това правило. "Никой не мисли, че по някаква причина съдебната система ще спре да работи в Румъния", коментира още той.

Въпреки това страната е обхваната от масови протести срещу последните промени в законодателството. Хората се опасяват, че заради тях корупцията ще остане ненаказана.

"Върховенството на закона е от жизнено значение за Румъния и Европа", посочва още Йоханис.

Съмнението в провеждана съдебната реформа е причината страната да е извън Шенген, признава още румънският президент, но допълва, че добре функциониращ съд е от полза първо за румънските граждани, не за някой друг.

Подкрепа за реформата в Румъния изказа и Жан-Клод Юнкер. "Правовата държава има забележителен напредък в Румъния и не приемаме или предвиждаме, че стигнали толкова напред върховенството на закона, може да се върне назад. Аз имам пълно доверие в румънската съдебна система", каза той.

Politico припомня, че идвайки на власт Юнкер е обещал, че до края на мандата на ЕК през 2019 година ще бъде премахнат механизма за наблюдение на България и Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:32 | 14.09.22 г.
fallback