IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК призова румънския парламент да размисли за съдебната реформа

Промените трябва да бъдат взети след дебати и при съобразяване с препоръките на ЕК, смятат в Брюксел

16:24 | 24.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Букурещ. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Букурещ. Снимка: Архив Ройтерс

Румънският парламент трябва да преосмисли промените в съдебната система, да организира дебати, обсъждайки насоките на Европейската комисия (ЕК) за тази реформа и да намери широк консенсус. Това заявиха председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и неговият заместник Франс Тимерманс в съвместна декларация, цитирана от пресслужбата на ЕК.

Двамата коментират, че следят с тревога случващото се в Румъния.

В края на 2017 година румънският парламент прие спорни промени за съдебната реформа. Според критици те ще намалят възможностите на съда да се бори с корупцията и предизвикаха серия от протести по улиците на Букурещ.

„Независимостта на румънската съдебна система и възможността за ефективна борба с корупцията са от ключово значение за една силна Румъния, част от ЕС“, е записано в декларацията на Юнкер и Тимерманс.

В нея се припомня, че страната е поставена под наблюдението на Механизма за сътрудничество и проверка. Среди се именно реформата в съдебната система.

В последния доклад по Механизма от Брюксел поискаха румънските власти да гарантират пълната прозрачност и провеждането на консултации при процедурата за приемането на законите в тази област.

В изявлението на ЕК днес е записано, че Брюксел ще анализира внимателно въздействието на финалните изменения в закона за съда, Наказателния кодекс и закона за борба с корупцията и конфликт на интереси, за да оцени как ще повлияят те върху независимостта на съдебната система и борбата с корупцията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още