fallback

Турция започва да строи до дни АЕЦ "Аккую"

Това ще бъде първата ядрена централа в света по модела "build-own-operate"

15:15 | 27.03.18 г. 7

Официалната първа копка по проекта за АЕЦ „Аккую“ ще бъде направена през първата седмица на април, стана ясно от коментар на премиера на Турция Бинали Йълдъръм в парламента, пишат местните медии. На церемонията ще присъстват президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган и на Русия Владимир Путин.

По-рано този месец източници на Ройтерс прогнозираха, че строежът на първата ядрена централа в Турция ще се забави, тъй като „Росатом“ не може да намери местни изпълнители. Руският холдинг обаче отрече тази информация. Централата трябва да влезе в експлоатация през 2023 година.

Плановете са да бъдат изградени четири реактора от типа ВВЕР с мощност от по 1200 мегавата. Централата ще се намира на брега на Средиземно море, в провинция Мерсин. Коментираната на този етап цена е 20 млрд. долара.

Русия и Турция подписаха споразумението за строеж на АЕЦ „Аккую“ в началото на 2010 година.

Проектът ще бъде реализиран от проектната компания Akkiyu Nuclear. Това ще е първата ядрена централа в света, която ще бъде построена по модела „build-own-operate”, посочват на сайта на компанията. Това означава, че акционерите, тоест руската страна, ще има ангажимента да проектира, построи, обслужва, експлоатира и изведе от експлоатация централата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:04 | 11.09.22 г.
fallback